REVIEW THE CURRENT NASOGASTRIC TUBE FEEDING STATUS FOR STROKE PATIENTS WITH DYSPHAGIA AND PROPOSED SOLUTIONS
Main Article Content
Abstract
Nasogastric tube feeding (NGT) is often recommended to stroke patients with dysphasia or impaired consciousness. Our study to investigate the current status of NGT for stroke patients with dysphasia was conducted to propose solutions to ensure adequate nutrition for them. The study was conducted on 28 patients who were fed through the tube for at least 2 weeks at the Rehabilitation Center of Bach Mai Hospital. Results: The rate of aspiration was 40%, pneumonia was 67.9%, BMI <18 was 35.7%. 35.7% of patients lost weight more than 3 kilograms, and 60.7% had reduced food intake when screened with MNA. The severity of aspiration-infiltration according to the PAS scale examined by VFSS was associated with an increased rate of pneumonia. A MBSImP total score ³ 13 or pharyngeal residue > 2 may be predictive factors for the need for gastric diversion at discharge.
Article Details
References


2. Di Vincenzo, O.; Luisi, M. L. E.; Alicante, P.; Ballarin, G.; Biffi, B.; Gheri, C. F.; Scalfi, L. The Assessment of the Risk of Malnutrition (Undernutrition) in Stroke Patients. Nutrients 2023, 15 (3), 683. https://doi.org/10.3390/ nu15030683.


3. Rabaut, J.; Thirugnanachandran, T.; Singhal, S.; Martin, J.; Iievliev, S.; Ma, H.; Phan, T. G. Clinical Outcomes and Patient Safety of Nasogastric Tube in Acute Stroke Patients. Dysphagia 2022, 37 (6), 1732–1739. https://doi. org/10.1007/s00455-022-10437-1.

4. Langdon, P. C.; Lee, A. H.; Binns, C. W. High Incidence of Respiratory Infections in “nil by Mouth” Tube-Fed Acute Ischemic Stroke Patients. Neuroepidemiology 2009, 32 (2), 107–113. https://doi.org/10.1159/000177036.


5. Dziewas, R.; Ritter, M.; Schilling, M.; Konrad, C.; Oelenberg, S.; Nabavi, D. G.; Stögbauer, F.; Ringelstein, E. B.; Lüdemann, P. Pneumonia in Acute Stroke Patients Fed by Nasogastric Tube. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2004, 75 (6), 852–856. https://doi.org/10.1136/ jnnp.2003.019075.


6. Vũ Đ. Đ.; Dự N. Q.; Linh T. T.; Quang4 Đ. Đ.; Linh N. T. M.; Anh U. T. V.; Thủy P. T.; Nhân N. T.; Phương Đ. V.; Giáp V. V. KHẢO SÁT TỶ LỆ VIÊM PHỔI TRÊN NGƯỜI BỆNH PHỤC HỒI CHỨC NĂNG SAU ĐỘT QUỴ NÃO CẤP. VMJ 2024, 542 (3). https://doi.org/10.51298/vmj.v542i3.11208.


7. Quyên L. T.; Dung P. T. K.; Tuấn T. V. Đánh giá một số biến chứng thường gặp trên bệnh nhân đột quỵ não cấp tại Bệnh viện Trung ương Thái Nguyên. Journal of 108 - Clinical Medicine and Phamarcy 2018.

8. Lin, Y.-N.; Chen, S.-Y.; Wang, T.-G.; Chang, Y.-C.; Chie, W.-C.; Lien, I.-N. Findings of Videofluoroscopic Swallowing Studies Are Associated with Tube Feeding Dependency at Discharge in Stroke Patients with Dysphagia. Dysphagia 2005, 20 (1), 23–31. https://doi.org/10.1007/s00455-004-0021-6.


9. Tạ, V. T.; Nguyễn, T. M.; Nguyễn, H. N.; Nguyễn, T. L. Thực trạng dinh dưỡng ở người bệnh đột quỵ não cấp điều trị tại Trung tâm đột quỵ não – Bệnh viện Trung ương Quân đội 108. Tạp chí Khoa học Điều dưỡng 2020, 3 (4), 22–27.

10. Vinh N. T. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở bệnh nhân đột quỵ não cấp có rối loạn nuốt tại Khoa Đột quỵ não - Bệnh viện Trung ương Quân đội 108. Journal of 108 - Clinical Medicine and Phamarcy 2022. https://doi.org/10.52389/ydls.v17i2.1168.

