NUTRITIONAL STATUS AND RELATED FACTORS IN PATIENTS WITH CHRONIC KIDNEY DISEASE UNDERGOING HEMODIALYSIS AT CHO RAY HOSPITAL IN 2023

Toàn Lê Thanh, Long Lê Vĩnh Hoàng, Linh Cà Thị Mỹ, Hoan Trần Ngọc, Châu Dương Thị Ngọc

Main Article Content

Abstract

Objective: This study aims to determine the nutritional status and associated factors in patients with chronic kidney disease (CKD) undergoing maintenance hemodialysis at Chợ Rẫy Hospital in 2023. Materials and Methods: A cross-sectional descriptive study was conducted on 132 patients receiving maintenance hemodialysis at Chợ Rẫy Hospital, from April 2023 to May 2023. Nutritional status was assessed using the Subjective Global Assessment-Dialysis Malnutrition Score (SGA-DMS), Body Mass Index (BMI), and various laboratory tests. Results: According to the SGA-DMS scale, 72.26% of patients were classified as malnourished, whereas BMI assessment indicated that 34.31% of patients had malnutrition. Statistically significant factors associated with malnutrition included educational level, eating during hemodialysis, duration of hemodialysis (>5 years), presence of at least two comorbidities, reduced albumin, reduced prealbumin, low hemoglobin levels, and decreased lymphocyte count. Conversely, gender, occupation, diabetes mellitus, and hypertension showed no statistically significant association with malnutrition. Conclusion: The prevalence of malnutrition among patients with CKD undergoing maintenance hemodialysis is alarmingly high. Early screening and timely nutritional interventions are necessary to improve patient outcomes.

Article Details

References

1. Nguyễn Quang Dũng, Nguyễn Thị Huyền, Nguyễn Thị Vân Anh. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở người bệnh bệnh thận mạn lọc máu chu kỳ tại bệnh viện Trung ương quân đội 108.
2. Nguyễn Duy Đông. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng ở bệnh nhân thận nhân tạo chu kỳ bằng một số chỉ số nhân trắc và điểm suy dinh dưỡng lọc máu. Tạp chí Y - Dược học Quân sự 2019; số 6-2019:37-43.
3. Ngô Thị Hà, Trương Thị Thuỳ Dương, Trần Tuấn Vũ. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân suy thận mạn có lọc máu chu kỳ tai bệnh viện Trung ương Thái nguyên. Tạp chí Y học Việt nam số 2-2021, tr 218-222.
4. Châu Thị Thảo Nguyên, Bùi Thị Hương Quỳnh, Nguyễn Bách, Dương Thị Kim Loan, Phạm Thị Lan Anh, Võ Văn Tâm. Tỷ lệ suy dinh dưỡng và khẩu phần ăn của bệnh nhân bệnh thận mạn lọc máu chu kỳ tại Bệnh viện Thống Nhất. Tạp chí Y học Việt Nam số 1-2024, tr 153-157.
5. Lưu Xuân Ninh, Nguyễn Quang Dũng, Phan Thạch Khuê. Tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân bệnh thận mạn lọc máu chu kỳ tại bệnh viện Đa khoa Lâm Đồng năm 2020 - 2021. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 06/11 2022;17(2):18-26. doi:10.56283/1859-0381/71.
6. Nguyễn Văn Tuấn. Nghiên cứu tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân suy thận mạn có lọc máu chu kỳ tại Bệnh viện Hữu nghị đa khoa Nghệ An. Tạp chí Y học Việt nam số 1-2021, tr 243-2479.
7. Akhlaghi Z, Sharifipour F, Nematy M, et al. Assessment of nutritional status in maintenance hemodialysis patients: A multicenter cross-sectional study in Iran. Semin Dial. Jan 2021;34(1):77-82. doi:10.1111/sdi.12917.
8. Hassanin IA, Hassanein H, Elmenshawy P, et al. Malnutrition score and Body Mass Index as nutritional screening tools for hemodialysis patients. Clin Nutr ESPEN. Apr 2021;42:403-406. doi:10.1016/j.clnesp.2021.01.044.