THE SITUATION OF THE COUNTRY OF WOMEN FROM 20-49 YEARS OLD IN NGHIA HUNG DISTRICT, NAM DINH PROVINCE IN 2020

Thị Nhi Trần1,, Thế Trung Lê1, Thị Én Vũ1, Thị Hương Bùi1, Thị Huyền Trang Nguyễn1
1 Namdinh University Of Nursing

Main Article Content

Abstract

Descriptive study of dietary intake; Eating habits of women aged 20-49 years old in 2 communes of Nghia Hung district, Nam Dinh province. A total of 193 women aged 20-49 years were interviewed using questionnaires and their dietary intake was assessed using the last 24 hours ration questionnaire method. The average dietary energy reached 2017.8 Kcal/day, meeting 87.8% of the recommended nutritional needs with the ratio of Protein: Lipid: Glucid of 17.5: 16.8: 65.7. Dietary nutrients in terms of protein: 87.8 g/day, lipid: 37.3 g/day, glucid: 331.9 g/day, calcium: 681.7 mg/day, iron: 15.6 mg / day, zinc: 13.4 mg / day. Ca/P ratio; The amount of vitamin B2 and calcium, iron and zinc of the actual diet of women are basically not enough to meet the recommended needs. Conclusion: The 24-hour diet is not balanced in terms of vitamin and mineral content in the diet, and the response to micronutrient deficiencies is still high compared to recommendations. It is necessary to conduct nutrition education and communication activities to change women's nutrition awareness and practice.

Article Details

References

1. Nguyễn Hương Giang, Nguyễn Quang Dũng, Tình trạng dinh dưỡng, đặc điểm cấu trúc cơ thể của bà mẹ có con từ 1 đến 5 tuổi người Dao tại một số xã thuộc huyện Bảo Lạc, tỉnh Cao Bằng năm 2014. Tạp chí Y tế công cộng 2017;44.
2. Bộ Y tế (2021), Công bố kết quả Tổng điều tra Dinh dưỡng năm 2019-2020, https://moh.gov.vn/ tin-noi-bat/-/asset_publisher/ 3Yst7YhbkA5j/content/bo-y-te-cong-bo-ket-qua- tong-ieu-tra-dinh-duong-nam-2019-2020.
3. Viện Dinh dưỡng (2010), Tình hình dinh dưỡng Việt Nam năm 2009-2010.
4. SCN (2010), Sixth report on the world nutrition situation: Progress in Nutrition, UN System Standing committee on Nutrition, Geneva.
5. Viện Dinh dưỡng - Bộ Y tế (2016), Nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam. Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.
6. UNICEF / WHO / World Bank (2017), Level and trends in child malnutrition, 1990-2017Joint Child Malnutrition Estimates.
7. Lê Thị Xuân Quỳnh, Phạm Thị Lan Anh Vương Thuận An (2018), "Tỷ lệ thiếu năng lượng trường diễn và một số yếu tố liên quan của công nhân chế biến thủy hải sản tại công ty thủy đặc sản, Hồ Chí Minh năm 2017", Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm. . 14, 34-37.
8. Phạm Thị Diệp, Trần Thị Phúc Nguyệt Nguyễn Thị Kim Tiến (2017), "Khẩu phần ăn thực tế và một số thói quen sử dụng cá của người dân xã Xuân Thượng, Xuân Trường, Nam Định năm 2016", Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm. 13, số 6 (2).
9. Trần Thị Hồng Vân (2021), Đánh giá hiệu quả giải pháp can thiệp bằng truyền thông giáo dục dinh dưỡng và bổ sung viên sắt trên phụ nữ độ tuổi 20 đến 35 tuổi ngƣời dân tộc Tày tại một số xã huyện Phú Lương, tỉnh Thái Nguyên, Luận án Tiến sĩ Dinh dưỡng, Đại học Y Hà Nội.
10. Olga P, García KZL, Jorge L R, Impact of micronutrient deficiencies on obesity. Nutrition Reviews. 2009;67(10):559–572.