NUTRITIONAL STATUS OF PATIENTS WITH GASTROINTESTINAL CANCER BEFORE SURGERY USING BMI AND SGA AT CAN THO GENERAL HOSPITAL

Văn Phú La, Thị Nga Nguyễn, Văn Non Nguyễn

Main Article Content

Abstract

Background: The nutritional status of patients with digestive cancer often greatly affects the patient's ability to recover. Objective: Assess nutritional status of gastrointestinal cancer patients before surgery using BMI and SGA methods. Materials and methods: Cross-sectional descriptive study on a total of 60 digestive cancer patients at Can Tho general hospital. Results: Mean age was 64±11.9 years. The male/female ratio was 3/4. The malnutrition rate assessed by BMI was 28.4%, assessed by SGA was 70%. Postoperative time was from 8-14 days, accounting for the highest rate of 60,0%. Hospital stay >14 days accounted for 81.6%. Severe malnutrition > 14 days after surgery accounted for 80%. Nutritional status was normal, no cases were hospitalized for more than 14 days. This difference was statistically significant (p=0.001). Severe malnutrition had a hospital stay rate of >14 days of 83.3%, nearly 5 times higher than hospital discharge 8-14 days, this difference was not statistically significant (p = 0.111). Conclusion: The proportion of malnourished patients according to BMI and SGA was different. According to SGA, malnutrition in patients wass quite high and was related to the postoperative period (p<0.05).

Article Details

References

1. Bray F., Ferlay J., Soerjomataram I., et al. (2018). Global cancer statistics 2018: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries. CA Cancer J Clin, 68(6), 394–424.
2. Phan Thị Bích Hạnh (2017), Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần thực tế của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa có điều trị hóa chất tại bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016-2017, Luận văn Thạc sĩ Y học, Đại học Y Hà Nội.
3. Nguyễn Thùy Linh, Lê Thị Hương, 2019. Hiệu quả can thiệp cải thiện tình trạng dinh dưỡng và chất lượng cuộc sống ở bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa điều trị hóa chất tại bệnh viện đại học Y Hà Nội năm 2017-2018. Tạp chí nghiên cứu Y học. Tập 119. Số 3. Tr. 142-149.
4. Ngô Thị Linh, Phạm Văn Phú, Đỗ Tất Thành và cộng sự. Tình trạng dinh dưỡng và biến chứng của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa tại bệnh viện Hữu Nghị Việt Đức. Tạp chí Y học cộng đồng 2020.
5. Dương Thị Phượng (2016), Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội và một số yếu tố liên quan năm 2016, Khóa luận tốt nghiệp bác sỹ y khoa, Đại học Y Hà Nội.
6. Nguyễn Thị Thanh Hòa (2018), Tình trạng dinh dưỡng và chế độ nuôi dưỡng của bệnh nhân ung thư thực quản tại khoa ngoại bụng, Bệnh viện K cơ sở Tân Triều năm 2017-2018, Luận văn Thạc sĩ Y học, Đại học Y Hà Nội.
7. Trịnh Hồng Sơn, Nguyễn Bá Anh, Lê Minh Hương, Nguyễn Thanh Long, 2013. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của người bệnh trước mổ ung thư dạ dày. Tạp chí Y học thực hành. Tập 884. Số 10. Tr. 3-7.
8. Nguyễn Thanh Hùng, Nguyễn Thị Khánh Hoài, Phạm Thị Ngân và cộng sự (2020). Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân phẫu thuật ung thư đường tiêu hóa tại bệnh viện Ung Bướu Đà Nẵng. Tạp chí Ung thư học Việt Nam, số 5-2020-tập 2, tr. 416-421.
9. Ngô Thị Linh, Hà Nguyễn Kính Long, Nguyễn Xuân Hùng và cộng sự (2017). Tình trạng dinh dưỡng trước phẫu thuật của bệnh nhân ung thư đại trực tràng tại Bệnh viện Hữu nghị Việt Đức và một số yếu tố liên quan. Tạp chí Dinh dưỡng và thực phẩm, 13(4), 124–130.