NUTRITIONAL STATUS AND SOME BIOLOGICAL INDICATORS OF NURSING STUDENTS AT TRA VINH UNIVERSITY

Thị Như Ý Trần 1,, Quốc Dũng Lê 2, Trọng Nhân Nguyễn 3, Thị Thúy Trần 3, Công Bằng Trần 4, Mạnh Hùng Cao 5
1 Tra Vinh University
2 Dong Thap Medical College
3 Cho Ray Hospital
4 Tra Vinh General Hospital
5 Vietnam National University HCMC

Main Article Content

Abstract

Objectives: Evaluation of nutritional status and some biological indicators of nursing students at Tra Vinh University. Methods: Cross-sectional descriptive study on 357 nursing students of the 2019, 2020, 2021, 2022 courses studying at Tra Vinh University during the period from May 2023 to July 2023, satisfied the sampling criteria and agreed to participate in the study. Results: Students have an average age of 20.4±1.3 years old. Females account for 83.2%. And 52.7% of students have normal nutritional status, 28% of students have chronic lack of energy and 19.3% of students are overweight - obese. The average biological indicators of nursing students are within normal limits, including body fat percentage (23.87 ± 6.26), visceral fat level (3.39 ± 2.91) and musculoskeletal ratio (30.58 ± 4.46). Conclusions: Nutritional status and biological indicators of nursing students are an issue that needs attention. Students should have regular health check-ups and change their lifestyle to improve their nutritional status and health.

Article Details

References

1. Lê Huy Hùng, “Tình trạng dinh dưỡng và thực trạng mắc một số bệnh mạn tính ở cán bộ thuộc ban bảo vệ chăm sóc sức khỏe tỉnh Lai Châu quản lý, năm 2019”, Luận văn tiến sĩ, Trường Đại học Y Hà Nội, 2020.
2. Chu Anh Văn, Trần Minh Điển, Nguyễn Thanh Hương. “Thực trạng chăm sóc dinh dưỡng của Điều dưỡng viên các khoa lâm sàng và một số yếu tố liên quan tại Bệnh viện Nhi Trung ương năm 2013”, Luận văn thạc sĩ quản lý bệnh viện, Trường Đại học y tế công cộng, 2013.
3. Viện Dinh dưỡng, Unicef, “Báo cáo tóm tắt tổng điều tra dinh dưỡng năm 2009-2010”, pp.1-10, 2012.
4. Rafael T Mikolajczyk, et al., “Food consumption frequency and perceived stress and depressive symptoms among students in three European countries”, Nutrition journal, vol. 8, no. 1, pp. 1-8, 2009
5. Dương Đông Nhật, Trần Mỹ Nhung, Trương Xuân Bích, và cộng sự, “Thừa cân-béo phì và cấu trúc cơ thể của nữ viên chức trường Đại học Y khoa Phạm Ngọc Thạch đánh giá bằng phương pháp phân tích kháng trở điện sinh học năm 2020”, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, tập. 18, số. 1, pp. 38-44, 2022.
6. Vũ Thị Nhung, “Tình trạng dinh dưỡng và một số chỉ số sinh học của sinh viên đại học chính quy năm thứ 2 trường Đại học Điều dưỡng Nam Định”, Tạp chí Y học Việt Nam, tập. 516, số. 1, 2022.
7. Phạm Văn Phú, “Tình trạng dinh dưỡng của sinh viên y khoa năm thứ ba trường đại học y khoa phạm ngọc thạch năm 2020”, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, tập. 16, số. 6, pp.65-71, 2020.
8. Trương Hoàng Ngọc Quý, Lê Nguyễn Minh Khoa, Trần Cao Anh Khôi, và cộng sự, “Nghiên cứu đặc điểm nhân trắc học và tình hình dinh dưỡng của sinh viên khóa 26 Đại học Duy Tân”. Vietnam Journal of Diabetes and Endocrinology, số 49, pp.104-109, 2021.