CURRENT STATUS OF DIETARY KNOWLEDGE OF PATIENTS WITH TYPE 2 DIABETES MELLITUS OUTPATIENT TREATMENT AT LANG GIANG DISTRICT HEALTH CENTER, BAC GIANG
Main Article Content
Abstract
Objective: Describe the current state of knowledge about nutrition of people with type 2 diabetes treated as outpatients at Lang Giang medical center in 2022. Method: The cross-sectional descriptive study was conducted from 5/2022 to 8/2022 on 219 patients diagnosed with type 2 diabetes who were undergoing outpatient treatment at Lang Giang District Medical Center. Subjects were directly interviewed using a pre-designed 15-question questionnaire about dietary knowledge in people with type 2 diabetes. Results: Research shows that patients with poor eating habits have 28,3%, divided meals fro, 4 meals or more, 2,3% eat less than 3 meals. The proportion of patients who like to fry and fry food is still high 16%, patients don’t have the habit of using alcohol accounting for 59,4. Conclusion: Our study shows that the rate of dietary knowledge in people with type 2 diabetes mellitus is low.
Article Details
Keywords
Type 2 diabetes mellitus, nutrition for people with diabetes mellitus
References
2. International Diabetes Federation (2019). IDF Diabetes Atlas. 9th ed. Brussels, Belgium; 2019
3. Bộ Y tế (2020). Hướng dẫn chẩn đoán và điều trị Đái tháo đường type 2. Ban hành kèm theo quyết định số 5481/QĐ - BYT ngày 30 tháng 12 năm 2020 của Bộ Y tế.
4. Khổng Thị Thuý Lan (2014), Tình trạng dinh dưỡng, khẩu phần ăn và tập tính ăn uống của bệnh nhân Đái tháo đường type 2 tại Bệnh viện đa khoa tỉnh Vĩnh Phúc năm 2013 - 2014. Luận văn thạc sỹ Y học - Trường Đại học Y Hà Nội.
5. Hồ Thị Thanh Tâm (2017), Đánh giá tình trạng dinh dưỡng và thực trạng thực hiện chế độ ăn của bệnh nhân Đái tháo đường type 2 điều trị nội trú tại Bệnh viện Lão khoa trung ương năm 2017, Trường Đại học Y Hà Nội.
6. Phạm Thị Thùy Hương (2017), Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của bệnh nhân đái tháo đường typ 2 được quản lý tại Bệnh viện đa khoa trung ương Quảng Nam năm 2016-2017. Luận văn Thạc sĩ Dinh dưỡng. Trường Đại học Y Hà Nội.