THE STATUS OF MALNUTRITION AND ASSOCIATED FACTORS IN PATIENTS WITH CHRONIC KIDNEY DISEASE UNDERGOING INPATIENT TREATMENT AT THE DEPARTMENT OF INTERNAL MEDICINE, TRA VINH PROVINCIAL GENERAL HOSPITAL

Lê Thanh Trúc Nguyễn, Nhật Phương Đỗ, Thị Hồng Nhung Huỳnh, Nguyễn Tường Vi Ngô, Thị Anh Thư Hồ

Main Article Content

Abstract

Objectives: To determine the rate of malnutrition and to describe some relevant factors in inpatient with chronic kidney disease at the Department of General Internal Medicine, Tra Vinh Provincial General Hospital in 2023. Subjects and methods: Cross-sectional descriptive study on 216 inpatients with chronic kidney disease at the Department of General Internal Medicine, Tra Vinh Provincial General Hospital from June 2023 - September 2023. Results: A survey of 216 inpatients with chronic kidney disease gave the results: The average BMI is 21.67 ± 3.42 kg/m2. The proportions of inpatients with chronic kidney disease who are malnourished is 17.1%, 51.9% normal, 15.7% overweight, 15.3% obese, according to BMI classification. The rate of chronic kidney disease patients with malnutrition according to screening using the NRS-2002 tool is 46.3%. The patient's average albumin index is 32.74 ± 6.10. Results also show that there is a statistically significant relationship between malnutrition and physical activity level and number of snacks per day (p<0.05). Conclusion: Research results show that inpatients with chronic kidney disease need to be screened and assessed for nutritional status to detect nutritional risks early. Based on the assessment, the doctors can advise and prescribe treatment and timely intervention for malnutrition through diet and physical activity, contributing to improved treatment results and reducing complications and death.

Article Details

References

1. International society of nephrology, (2013), “KDIGO 2012 Clinical Practice Guideline for the Evaluation and Management of Chronic Kidney Disease”. Kidney International Supplements. 3, pp. 1 -40.
2. Ngô Thị Hà, Trương Thị Thùy Dương, Trần Tuấn Tú (2021),” Tình trạng suy dinh dưỡng của bệnh nhân suy thận mạn tính có lọc máu chu kỳ tại Bệnh viện Trung ương Thái Nguyên,” Tạp Chí Y học Việt Nam, 501(2).
3. Lưu Xuân Ninh, Nguyễn Quang Dũng, Phan Thạch Khuê (2021), “Tình trạng dinh dưỡng ở bệnh nhân bệnh thận mạn lọc máu chu kỳ tại Bệnh viện đa khoa Lâm Đồng” Đại học Y Hà Nội, 2021.
4. Nguyễn Công Thành và cộng sự,” Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh suy thận mạn chưa lọc máu điều trị nội trú tại Bệnh viện Đa khoa Xanh Pôn năm 2018,” Tạp Chí Nghiên cứu Y học, 144(8), 264-275.
5. Trịnh Thị Thủy và cộng sự (2022), “tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở người cao tuổi mắc bệnh thận mạn giai đoạn 3-5 chưa điều trị thay thế tại Bệnh viện Hữu Nghị năm 2021-2022”, Tạp Chí Y học Việt Nam, 519.
6. Nguyễn Trọng Hưng, Lê Đức Anh, Nguyễn Thị Thu Liễu, Vũ Ngọc Hà (2021). Tình trạng dinh dưỡng và thiếu máu thiếu sắt của người bệnh thận mạn lọc máu có chu kỳ tại Bệnh viện Bạch Mai năm 2019. Tạp Chí Nghiên cứu Y học, 144(8), 394-400.
7. Phạm Thị Xuân Thư, Nguyễn Thanh Vy, Nguyễn Thanh Tân (2021), “Nghiên cứu tình trạng suy yếu trên bệnh nhân cao tuổi suy thận mạn giai đoạn cuối lọc máu chu kỳ”, Tạp chí Y học lâm sàng.