EFFECTIVENESS OF THE TOOL MST TO SCREEN MALNUTRITION RISK FOR SURGICAL INPATIENTS AT VIETDUC UNIVERSITY HOSPITAL IN 2023

Thị Lan Phương Phạm, Tất Thành Đỗ, Trần Thị Linh Nguyễn, Thị Trang Chu

Main Article Content

Abstract

Objective: Evaluate the effectiveness of the MST tool in predicting malnutrition risk in surgical inpatients at VietDuc University Hospital. Subject and method: Cross-sectional descriptive study was conducted on 301 surgical inpatients in 19 departments/centers at VietDuc University Hospital in 2023 to assess the effectiveness of applying the nutritional status screening method-MST tool for preoperation patients. They were collecting secondary data based on nutritional screening tools including MST, NRS 2002, SGA, MUST and BMI. Results: The results showed that the sensitivity, specificity, positive and negative predictive value of the MST tool on surgical patients were 80.92%, 82.94%, 78.52% and 84.94%; respectively. The MST tool has the ability to distinguish well between the risk of malnourished and non-malnourished patients (area under the curve is 0.8193). Conclusion: MST tool has valuable sensitivity and specificity, demonstrating that it can be used as a more valid tool to assess the risk of malnutrition in hospital surgical patients than other methods such as NRS-2002, MUST, SGA, BMI.

Article Details

References

1. Phạm Thu Hương, Nghiêm Nguyệt Thu, Trần Châu Nguyên và các cộng sự. (2006), "Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh nhập viện khoa Tiêu hóa và Nội tiết tại Bệnh viện Bạch Mai". Luận văn thạc sỹ dinh dưỡng. Đại học Y Hà Nội.
2. Chiến lược quốc gia về dinh dưỡng giai đoạn 2010-2020. Thừa cân- béo phì và một số yếu tố liên quan ở người trưởng thành Việt Nam. Nhà xuất bản Y học. Tr 25-64.
3. Mark H. DeLegge và Luke M. Drake (2008). Nutritional assessment. Nutrition and Gastrointestinal Diseases.
4. Greg R, Muller G. Impact of nutritional status on DRG length of stay. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2004.
5. Bùi Thu Huyền và cộng sự. "Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh trước khi phẫu thuật tiêu hóa tại bệnh viện hữu nghị Việt Đức giai đoạn 2021-2022.'' Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm 18 (2022): 25-33.
6. Phạm Thị Hương Len (2017). “Tình trạng dinh dưỡng và chế độ nuôi dưỡng người bệnh phẫu thuật đường tiêu hoá bệnh viện Đại học Y Hà Nội 2016-2017”. Luận văn tốt nghiệp thạc sỹ. Đại học Y Hà Nội.
7. Kyle, U.G., Kossovsky, M.P., Karsegard, V.L., & Pichard, C. (2006). Comparison of tools for nutritional assessment and screening at hos- pital admission: A population study. Clinical Nutrition, 25, 409-417.
8. Victor, C.R., Healy, J., Thomas, A., & Seargeant, J. (2000). Older patients and delayed dis- charge from hospital. Health & Social Care in the Community, 8, 443-452.