NUTRITIONAL STATUS BEFORE AND POST-SURGERY OF PATIENTS SURGED FOR COLECTAL CANCER AT VIET DUC UNIVERSITY HOSPITAL IN 2023

Thị Trang Chu, Tất Thành Đỗ, Thị Thanh Bình Trần, Trần Thị Linh Nguyễn

Main Article Content

Abstract

Objective: Assess the nutritional status of patients before and after colorectal cancer surgery treated at Viet Duc Friendship Hospital. Methods: Cross-sectional descriptive study was conducted on 86 colorectal cancer patients at Viet Duc Friendship Hospital from May 2023 to March 2024. Results: The rate of malnutrition in patients before surgery according to BMI was 24.42% after surgery. The difference was statistically significant p<0.05, the risk of malnutrition according to PG-SGA before surgery was 73.26% after surgery. is 83.72% statistically significant difference p<0.05. The rate of weight loss <10% accounts for 45.35%, weight loss ≥10% accounts for 3.49%. Conclusion: Evaluating nutritional status is mandatory before introducing a nutritional intervention regimen.

Article Details

References

1. Bray F, Ferlay J, Soerjomataram I, Siegel RL, Torre LA, Jemal A. Global cancer statistics 2018:GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries.CA Cancer J Clin. 2018;68(6):394-424. doi:10.3322/caac.21492
2. Chu Thị Tuyết ĐTKL. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân trước phẫu thuật ổ bụng - tiêu hoá tại Khoa ngoại Bệnh viện Bạch Mai năm 2013. Tạp Chí Học Dự Phòng. Tập XXIV(số 8 (157) 2014):52
3. World Health Organization (2000). Obesity:Preventing and managing the Global epidemic: report on a WHO Consultation. Geneva.
4. Brown S.C., Abraham J.S.,Walsh S., et al. (1991). Risk factors an operative mortality in surgery for colorectal cancer. Ann R Coll Surg Engl, 73(5), 269–272.
5. Barbosa L.R.L.S., Lacerda-Filho A., and Barbosa L.C.L.S. (2014). Immediate preoperative nutritional status of patients with colorectal cancer: a warning. Arq Gastroenterol, 51(4), 331–336.
6. Ngô Thị Linh. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở bệnh nhân phẫu thuật đường tiêu hóa tại bệnh viện Hữu Nghị Việt Đức năm 2019, Luận văn thạc sỹ học, Trường Đại Học Y Hà Nội.
7. Lương Đức Dũng. Thực trạng dinh dưỡng của bệnh nhân phẫu thuật ổ bụng đường tiêu hóa tại khoa ngoại bệnh viện Bạch Mai 6 tháng đầu năm 2013, Luận văn thạc sỹ Y học, Trường Đại học Y Hà Nội, Hà Nội.
8. Beattie A.H., Prach A.T., Baxter J.P., et al. (2000). A randomised controlled trial evaluating the use of enteral nutritional supplements postoperatively in malnourished surgical patients. Gut, 46(6), 813–818.