NUTRITIONAL STATUS OF PATIENTS ATTENDING NATIONAL INSTITUTE OF NUTRITION IN 2022

Thị Thu Huyền Ngô, Trọng Hưng Nguyễn

Main Article Content

Abstract

Objective: Evaluate the nutritional status of patients attending National Institute of Nutrition in 2022. Methods: Cross-sectional study describing the nutritional status of 448 patients ≥ 20 years old When you arrive at the hospital, you will be weighed using a Tanita SC - 330 electronic scale, have your height measured and be interviewed with a set of questions. Nutritional status was assessed based on body mass index (BMI) according to the World Health Organization (WHO) classification. Results: Malnutrition according to BMI applied the highest rate of 53.1%; overweight-obesity is 8.3%. Malnutrition in the 20-29 age group is highest with a rate of 74.6% and the lowest is in the 40-49 age group with 19.0% and the difference is statistically significant. Conclusion: The rate of malnutrition in the subjects examined was relatively high. Nutrition communication interventions are needed to improve the nutritional status of adults.

Article Details

References

1. Hà Huy Khôi và Lê Thị Hợp. Phương pháp Dịch tễ học Dinh dưỡng, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, 2012.
2. Viện Dinh dưỡng. Báo cáo tóm tắt tổng điều tra dinh dưỡng năm 2009-2010, 2021.
3. Hoàng Thị Bạch Yến, Bùi Thị Phương Anh và CS. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân điều trị nội trú tại Bệnh viện Trường Đại học Y Dược Huế. Tạp chí Y dược học, tập 8(02), 73.
4. WHO. Expert Committee on Physical Status: the Use and Interpretation of Anthropometry (‎1993): Geneva, Switzerland ‎& World Health Organization (‎1995)‎. Physical status: the use of and interpretation of anthropometry, report of a WHO expert committee. World Health Organization.
5. Lê Thị Thu Hà, Nguyễn Thị Cẩm Nhung, Huỳnh Nam Phương. “Chất lượng dịch vụ khám, tư vấn dinh dưỡng quan cảm nhận của khách hàng tại trung tâm dinh dưỡng thành phố Hồ Chí Minh năm 2019”. Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm, 2021, tập 17 (1), tr.46-53.
6. Viện Dinh dưỡng (2022). Báo cáo tóm tắt tổng điều tra dinh dưỡng năm 2019-2020.
7. Đoàn Thị Kim Thoa, Nguyễn Quang Dũng, Phạm Công Danh. Tình trạng dinh dưỡng của cán bộ viên chức trường Đại học Y khoa Phạm Ngọc Thạch trong đợt khám sức khỏe định kỳ năm 2020. Tạp chí Dinh dưỡng - thực phẩm, 2021, tập 17, số 1, tr.15-22.
8. Quyết định 02/QĐ-TTG ngày 05/01/2022 về việc phê duyệt chiến lược quốc gia về dinh dưỡng giai đoạn 2021-2030 và tầm nhìn đến năm 2045.
9. Nguyễn Trọng Hưng, Bùi Thị Thuý, Ngô Thị Thu Huyền. Hội chứng chuyển hoá của người trưởng thành đến khám tại Viện Dinh dưỡng năm 2020. Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm, 2021, tập 17 (4), tr.48-54.
10. Cục Y tế dự phòng, Bộ Y tế. Điều tra quốc gia Yếu tố nguy cơ bênh không lây nhiễm năm 2015.