NUTRITIONAL STATUS AND SOME RELATED FACTORS OF NURSING STUDENTS AT UNIVERSITY OF MEDICINE AND PHARMACY - HANOI NATIONAL UNIVERSITY ACADEMIC YEAR 2023-2024
Main Article Content
Abstract
Introduction: Students are people who study at universities, colleges, and intermediate schools. They are the main resource contributing to the development of a country. To carry out that mission in parallel with being equipped with solid knowledge for each profession, Vietnamese students need to improve their health through exercise and scientific eating. Objective: Evaluate and understand some factors related to the nutritional status of Nursing students at University of Medicine and Pharmacy - VNU. Research subjects and methods: Cross-sectional description, all Nursing students studying at the University of Medicine and Pharmacy - VNU, sample size is 144. Results: research on 144 nursing students of course 1, course 2, and course 3 showed that the average BMI of the subjects was 19.5 ± 2.1kg/m2, the average height and weight of the study subjects is 158.1±6.6cm; 48.8±6.9kg. The results showed that 64.6% of the study subjects had normal health status, the rate of overweight and obese students was 1.4%, of which this rate was higher in men than in women.
Article Details
Keywords
: BMI, nutritional status, malnutrition,, Overweight-obesity
References
2. Adu, O. B., Falade, A. M., Nwalutu, E. J., Elemo, B.O., & Magbagbeola, O. A. (2009). Nutritional statusof undergraduates in a Negerian university in south –west Nigeria. InternationalJournal of Medicine andMedical Sciences1(8), 318-324
3. Nurul Huda and Ruzita Ahmad. Prelimitary Survey on Nutritional Status among University Students at Malaysia. Pakistan Journal of Nutrition 9 (2), tr 125-127. 2010.
4. Magda, T., Magdalena, R., & Gabriela, S. (2010). Nu-trition status dietary habits of high school and col-lege students.Health Education: International Ex-iperiences21, 389-397.
5. Nguyễn. T. Phương và cộng sự (2017), “Đánh giá tình trạng dinh dưỡng sinh viên nội trú trường Đại học Nông Lâm Thành phố Hồ Chí Minh”, tạp chí Nông nghiệp và Phát triển.
6. Hoàng Thu Soan, Nguyễn Văn Tư, Trịnh Xuân Đàn. Một số đặc điểm về hình thái thể lực và dinh dưỡng của sinh viên trường Đại học Y khoa Thái Nguyên. Tạp chí Sinh lý học, (tập 11 số 1), tr 42-46. 2007.
7. Hoàng Thị Linh Ngọc và cộng sự (2020), “Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của sinh viên Y1 trường Đại học Y Hà Nội”, Tạp chí nghiên cứu Y học.146(10)-2021.
8. Quyết định số 816/QĐ-ĐHQGHN, ngày 13 tháng 3 năm 2020, “Chương trình đào tạo chuẩn trình độ đại học, ngành Ddiều dưỡng”.
9. WPRO/IDI (2000). The Asia-Pacific perspective: redefining obesity and its treatment. Health Communications Australia Pty Limited.
10. Nguyen TL, Nguyen TTH, Đồng TKL và cộng sự (2010), "Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân nằm viện tại bệnh viện Bạch Mai".