NUTRITIONAL STATUS OF PATIENTS TREATMENT AT THE DEPARTMENT OF INTERNAL CARE OF DONG DA GENERAL HOSPITAL

Thị Thủy Nguyễn , Hồng Anh Khúc

Main Article Content

Abstract

Objective: Assess the nutritional status and learn some factors related to the nutritional status of patients treated at the Internal Medicine Department of Dong Da General Hospital in 2018. Subjects and research methods: Patients treated at the Internal Medicine Department of Dong Da General Hospital, sample size is 394. Results: The proportion of patients at risk of malnutrition is 57.1% and without risk of malnutrition is 42.9%. Patients with gastrointestinal diseases have a higher risk of malnutrition than patients diagnosed with circulatory, respiratory and urinary system diseases. Conclusion: Patients who are female, >65 years old, have an education level below high school, and have reduced albumin have a higher risk of malnutrition than research subjects who are men, age group ≤ 65, have an education level of high school or higher and normal albumin levels.

Article Details

References

Sanchez-Rodriguez, D., et al. (2016), Prevalence of malnutrition and sarcopenia in a post-acute care geriatric unit: Applying the new ESPEN definition and EWGSOP criteria, Clin Nutr.
2. Zheng, H., et al. (2016), Nutrition Status, Nutrition Support Therapy, and Food Intake are Related to Prolonged Hospital Stays in China: Results from the NutritionDay 2015 Survey, Ann Nutr Metab, 69(3-4), p. 215-225.
3. Nguyễn Thị Lâm (2016), "Vai trò của dinh dưỡng điều trị và các giải pháp cải thiện công tác chăm sóc dinh dưỡng trong bệnh viện", Tạp chí Dinh dưỡng và thực phẩm, 12(3), p. 1-3.
4. Bauer, Judith, Sandra Capra, and M Ferguson (2002), Use of the scored Patient-Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA) as a nutrition assessment tool in patients with cancer, European journal of clinical nutrition, 56(8), p. 779.
5. Nguyễn Thùy Linh (2017), "Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh ung thư tại bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016", Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm, 13(6), p. 12.
6. Phạm Thị Thu Hương (2013), "Thực trạng dinh dưỡng, kiến thức và thực hành dinh dưỡng của người bệnh ung thư đại tràng điều trị hóa chất tại Trung tâm Y học, hạt nhân và ung bướu bệnh viện Bạch Mai, Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm, 9(4).
7. Rasmussen, Henrik Højgaard, et al. (2004), Prevalence of patients at nutritional risk in Danish hospitals, Clinical nutrition, 23(5), p. 1009-1015.
8. Lê Thị Hương (2017), "Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh đái tháo đường typ II và một số yếu tố liên quan tại khoa Nội bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016", Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm, 13(4), p. 4
9. Phạm Thu Hương, Nguyễn Thị Lâm và Nguyễn Bích Ngọc (2006), "Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân nhập viện khoa tiêu hóa và khoa nội tiết tại bệnh viện Bạch Mai", Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm, 3+4(2).
10. Tô Thị Hải (2014), Nghiên cứu tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân đang điều trị nội trú tại bệnh viện đa khoa huyện Tiền Hải năm 2014, Luận văn Thạc sĩ Y tế Công cộng, Trường Đại học Y Dược Thái Bình.