FEEDING PRACTICE FOR TETANUS PATIENTS AT CENTRAL TROPICAL DISEASE HOSPITAL IN 2022

Thị Thơm Hoàng, Văn Bắc1 Trần, Thị Lệ Thu Trần, Thị Thanh Luyến Nguyễn, Mi Trang Phạm, Thị Thu Liễu Nguyễn

Main Article Content

Abstract

Objective: Assess the feeding practice for tetanus patients at the Central Tropical Diseases Hospital in 2022. Research methods: Cross-sectional, prospective description on 33 patients with tetanus. Results: 24-hour dietary energy and the amount of nutrients for patients were improved and increased at the time of the study and when discharged from the hospital, the proportion of patients nourished reached over 75% of recommended needs. recommendation is 64.5%. The proportion of patients with poor nutrition, not reaching 60% of basic metabolic needs, is still high. By day 14, this rate was still 39.4%. Good nutrition will help patients improve blood albumin and blood protein indexes.

Article Details

References

1. ADDIN ZOTERO_BIBL CSL_BIBLIOGRAPHY 1. Đại học Y Dược Thái Bình, Bộ môn dinh dưỡng và an toàn thực phẩm (2016), Dinh dưỡng lâm sàng, NXB Y học.
2. Lưu Ngân Tâm (2019), Hướng dẫn dinh dưỡng trong điều trị người bệnh nặng, NXB Y học.
3. Đại học Y Hà Nội, Bộ môn Dinh dưỡng và an toàn thực phẩm (2016), Dinh dưỡng cơ sở, NXB Y học.
4. Bộ Y tế (2006), Quyết định 2879/QĐ-BYT, hướng dẫn chế độ ăn Bệnh viện,.
5. Dilip R Karnad, Vishal Gupta (2021). Intensive care management of severe tetanus. Indian K Crit Care Med, 25(2), 155–160.
6. Ngô Quỳnh Trang, Phạm Văn Phú (2021). Thực trạng dinh dưỡng và khẩu phần 24h của người bệnh viêm gan mạn tại Bệnh viện Bệnh Nhiệt đới trung ương năm 2020-2021. Tạp chí nghiên cứu Y học, 146(10), 46–54.
7. Nguyễn Thị Thúy Lương, Nguyễn Thị Thanh Hòa (2021). Thực trạng dinh dưỡng và khẩu phần ăn thực tế của người bệnh ung thư thực quản tại bệnh viện K năm 2021. Tạp chí nghiên cứu Y học, 146(10), 185–191.