NUTRITIONAL STATUS OF PATIENTS WITH PULMONARY TUBERCULOSIS IN NATIONAL LUNG HOSPITAL IN 2023-2024

Quang Dũng Nguyễn, Thu Trang Đào, Kim Cương Nguyễn, Thị Mai Ngọc Phạm, Hải Đăng Chu, Trung Thành Nguyễn, Thị Thu Hương Hà

Main Article Content

Abstract

Aims: To assess the nutritional status of patients with pulmonary tuberculosis. Methods: A cross-sectional study was conducted at the Respiratory Tuberculosis Department, National Lung Hospital on 135 adult patients with pulmonary tuberculosis detected for the first time. Anthropometric indicators were collected include weight, height, mid – upper arm circumference and biochemical indicators were collected include serum albumin concentration, serum protein concentration. Nutritional status was assessed by Body Mass Index and Subjective Global Assessment. Results: The prevalence of malnutrition patients according to BMI was 34,1%, according to SGA was 76,3%, according to mid – upper arm circumference was 35,6%, according to serum albumin concentration was 49,5% and according to serum protein concentration was 27,8%. According to SGA, the prevalence of patients at risk of malnutrition among the 41 - 65 year old group (81,0%) was higher than that among 18 - 40 year old group (68,6%) with p < 0.05. Conclusion: Patients with pulmonary tuberculosis are at high risk of malnutrition, it is necessary to assess malnutrition and undertake early nutritional intervention to prevent malnutrition and improve treatment outcomes.

Article Details

References

1. Mueller C, Compher C, Ellen DM, American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (A.S.P.E.N.) Board of Directors. A.S.P.E.N. clinical guidelines: Nutrition screening, assessment, and intervention in adults. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2011;35(1):16-24. doi:10.1177/ 0148607110389335
2. Nguyễn Trọng Hưng, Nguyễn Thị Hằng Nga, Lê Xuân Hưng. Tình trạng dinh dưỡng theo phương pháp nhân trắc học ở người bệnh lao phổi trước khi nhập viện tại Bệnh viện Phổi Trung ương năm 2019 - 2020. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2020;16(2):95-101.
3. Lê Thị Thuỷ, Lê Văn Hợi, Nguyễn Trọng Hưng, Doãn Trung Đạt. Đặc điểm Lao phổi ở người bệnh điều trị tại khoa Lao hô hấp, Bệnh viện Phổi Trung ương năm 2018. Tạp chí Y học Việt Nam. Published online August 15, 2019.
4. Doan Duy Tan. Tỉ lệ suy dinh dưỡng và yếu tố liên quan trên bệnh nhân lao phổi tại bệnh viện Phạm Ngọc Thạch. 2021;25:148-152.
5. Hoàng Khắc Tuấn Anh, Trần Thị Vân Anh, Phạm Thị Dung, Lê Đức Cường. Tình trạng dinh dưỡng ở bệnh nhân lao điều trị tại Bệnh viện Phổi Thái Bình năm 2017. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2018;14(4):80-85.
6. Lee GO, Paz-Soldan VA, Riley-Powell AR, et al. Food Choice and Dietary Intake among People with Tuberculosis in Peru: Implications for Improving Practice. Curr Dev Nutr. 2020;4(2):nzaa001. doi:10.1093/cdn/nzaa001
7. Musuenge BB, Poda GG, Chen PC. Nutritional Status of Patients with Tuberculosis and Associated Factors in the Health Centre Region of Burkina Faso. Nutrients. 2020;12(9):2540. doi:10.3390/nu12092540
8. Trần Thị Lý, Phạm Thị Thu Hương, Đào Văn Dũng. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của người bệnh lao phổi tại khoa Lao hô hấp, Bệnh viện Phổi Trung ương năm 2019. VMJ. 2023;530(1). doi:10.51298/vmj.v530i1.6581