NUTRITIONAL STATUS AND SOME RELATED FACTORS OF PATIENTS WITH TYPE 2 DIABETES AT THE ENDOCRINE DEPARTMENT OF 108 MILITARY CENTRAL HOSPITAL

Thị Thúy Điều Đồng, Văn Phú Phạm, Đăng Vững Nguyễn, Thanh Hà Lê

Main Article Content

Abstract

Objective: To survey the nutritional status and describe some related factors of type 2 diabetes patients at the Endocrinology Department of 108 Military Central Hospital in 2023-2024. Subject and Methods: A cross-sectional descriptive study was conducted with a sample size of 200 type 2 diabetes patients from December 2023 to July 2024. Results: The rate of overweight-obesity subjects was 46.0%, chronic energy deficiency was 8.0%; Average BMI: 22.7 ± 2.9. There was a relationship between nutritional status and fast food consumption. Subjects who regularly ate fast food had a 3 times higher risk of TC-BP than those who never ate (OR=3,0 95% CI 1.5 - 6.0, p=0.000). Conclusion: In patients with type 2 diabetes, overweight-obesity accounts for a high proportion. There is a relationship between overweight and obesity and fast food consumption. Therefore, weight control in diabetic subjects and nutritional counseling for patients are extremely necessary.

Article Details

References

1. Nguyễn Trọng Hưng, Vũ Thị Lan Phương, Phan Hướng Dương. Tình trạng dinh dưỡng ở người bệnh đái tháo đường type 2 khi nhập viện tại Bệnh Viện Nội Tiết Trung Ương, năm 2019 – 2020. Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm. 2020;16(2):119-126.
2. Nguyễn Thị Thu Trang, Đỗ Thị Hòa, Phạm Thị Oanh. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh đái tháo đường týp 2 điều trị nội trú tại Bệnh Viện Đa Khoa Hưng Hà năm 2022 và một số yếu tố liên quan. Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm. 2022;18(5+6):49-54.
3. Nguyễn Phương Thảo, Bùi Thị Cẩm Trà, Lang Thị Trúc Quỳnh. Tình trạng dinh dưỡng ở người bệnh đái tháo đường type 2 tại bệnh viện Nội tiết Trung Ương, năm 2022. Tạp chí Khoa học Nghiên cứu Sức khỏe và Phát triển. 2023;7(6):73-80.
4. Võ Thị Trang, Nguyễn Thị Hương Lan. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh đái tháo đường typ 2 điều trị tại bệnh viện đa khoa khu vực Đặng Thùy Trâm năm 2021 - 2022. Tạp Chí Học Việt Nam. 2022;517(1).
5. Alhashemi M, Mayo W, Alshaghel MM, Brimo Alsaman MZ, Haj Kassem L. Prevalence of obesity and its association with fast-food consumption and physical activity: A cross-sectional study and review of medical students’ obesity rate. Ann Med Surg 2012. 2022;79: 104007.
6. Astrup A. Super-sized and diabetic by frequent fast-food consumption? The Lancet. 2005; 365(9453):4-5.
7. Jensen MD, Ryan DH, Apovian CM. 2013 AHA/ACC/TOS guideline for the management of overweight and obesity in adults: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines and The Obesity Society. J Am Coll Cardiol. 2014;63(25 Pt B):2985-3023.
8. Park KY, Park HK, Hwang HS. Relationship between abdominal obesity and alcohol drinking pattern in normal-weight, middle-aged adults: the Korea National Health and Nutrition Examination Survey 2008–2013. Public Health Nutr. 2017;20(12):2192–200.
9. Sun H, Saeedi P, Karuranga. IDF Diabetes Atlas: Global, regional and country-level diabetes prevalence estimates for 2021 and projections for 2045. Diabetes Res Clin Pract. 2022;183:109119.
10. Ülger Z, Halil M, Kalan I. Comprehensive assessment of malnutrition risk and related factors in a large group of community-dwelling older adults. Clin Nutr. 2010;29(4):507-511. doi:10.1016/j.clnu.2010.01.006