NUTRITIONAL CHARACTERISTICS OF TYPE 2 DIABETES PATIENTS AT VINH YEN CITY MEDICAL CENTER IN 2023-2024
Main Article Content
Abstract
Objective: To describe the nutritional habits, actual food intake of type 2 diabetes patients receiving outpatient treatment at Vinh Yen City Medical Center, Vinh Phuc province in 2023-2024. Research method: Cross-sectional descriptive study on 252 type 2 diabetes patients over 20 years old receiving outpatient treatment at Vinh Yen City Medical Center, Vinh Phuc province. Research results: Of the 252 subjects participating in the study, women accounted for 50.8%, men 49.2%, the proportion of subjects aged 59 - 80 years old accounted for the highest proportion of 60.3%, the lowest was 20 - 39 years old accounting for 0.4%. The educational level of the study subjects was 34.5% of secondary school students, 20.2% of non-school students. The proportion of subjects with level 1 malnutrition was 2.4%, of which women accounted for 3.1%, higher than men by 1.6%. The rate of diabetic patients with TCBP was 17.8%. The rate of diabetic patients eating 3 main meals in general was 55.2%, of which 58.9% were men, 51.6% were women, and 0.8% were men and 0% were women. The average dietary energy of male patients was 1233.5 ± 402.0 kcal/day, reaching 61.7% of the energy needs of normal people. The ratio of Protein: Lipid: Glucid in the 24-hour diet was 18.3%: 15%: 66%, respectively. The average dietary energy of female patients was 1082.6 ± 282.5 kcal/day, reaching 63.7% of the energy needs of normal people. The ratio of Protein: Lipid: Glucid in the 24-hour diet was 19%: 14%: 67%. Conclusions: The majority of the patients had normal nutritional status, 17.8% of the patients had overweight/obesity. The average dietary energy intake of male and female patients was unbalanced and did not reach the recommended level.
Article Details
Keywords
nutritional characteristics, type 2 diatbetes, Medical Center of Vinh Yen City.
References
2. Saeedi P, Petersohn I, Salpea P, et al. Global and regional diabetes prevalence estimates for 2019 and projections for 2030 and 2045: Results from the International Diabetes Federation Diabetes Atlas, 9th edition. Diabetes Res Clin Pract.
3. Pham Minh Ngoc, Eggleston K. Prevalence and determinants of diabetes and prediabetes among Vietnamese adults. Diabetes Res Clin Pract. 2016; 113: 116-124. doi:10.1016/j.diabres.2015. 12.009
4. Nguyễn Thị Lan Hương (2019 - 2020) Tình trạng dinh dưỡng và đặc điểm khẩu phần của người bệnh đái tháo đường type 2 tại Bệnh viện Đa khoa Xanh pôn năm 2019 - 2020. Accessed July 23, 2023. https://tapchinghiencuuyhoc.vn/ index.php/tcncyh/article/view/334/256
5. Trần Thị Lan Hương, Phạm Văn Phú, Đinh Thị Thanh Huyền, Nguyễn Đức Long (2022) Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh đái tháo đường type 2 được quản lý tại bệnh viện đa khoa tỉnh Hà Nam năm 2021 - 2022. Tạp Chí Y học Cộng đồng, 63(4). https://doi.org/10.52163/yhc.v63i4.382
6. Khổng Thị Thuý Lan, Phạm Duy Tường (2017). Tình trạng dinh dưỡng, khẩu phần và tập tính ăn uống của bệnh nhân đái tháo đường type 2 tại Bệnh viện đa khoa tỉnh Vĩnh Phúc năm 2015-2016. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, 13(4), 111-118.
7. Vũ Thị Ngát, Nguyễn Trọng Hưng, Nguyễn Thị Thu Hà và cộng sự (2018). Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở người bệnh đái tháo đường Typ II khi nhập viện tại bệnh viện Nội tiết Trung ương, năm 2017 – 2018. Tạp Chí Nghiên Cứu Học 1134, Tr38-45.
8. Nguyễn Thị Hương Lan, Đỗ Thị Mai Phương, Nguyễn Thị Khánh Huyền, Nguyễn Thị Hiền, Phạm Minh Thuý, Nguyễn Trọng Hưng. (2021). Tình trạng dinh dưỡng và đặc điểm khẩu phần của người bệnh đái tháo đường type 2 tại Bệnh viện Đa khoa Xanh pôn năm 2019 - 2020. Tạp Chí Nghiên cứu Y học, 146(10), 130-139. https://doi.org/10.52852/tcncyh.v146i10.334