CURRENT ALIMENTATION STATUS OF CRITICALLY ILL PATIENTS AT VIETDUC UNIVERSITY HOSPITAL IN 2024

Tất Thành Đỗ, Quang Thuỳ Lưu, Thị Diên Khang, Thị Thanh Bình Trịnh , Thị Ngọc Trần, Thị Lan Phương Phạm, Thị Trang Chu, Trần Thị Linh Nguyễn

Main Article Content

Abstract

Objective: To assess the alimentation status of critically ill patients at Viet Duc University Hospital. Method: Cross-sectional descriptive study conducted on 64 ICU patients at Viet Duc University Hospital from March 2024 to July 2024. Results: The energy level provided to patients tends to increase gradually from the first day. Specifically, on the first day, 81.2% of patients were nourished with an energy level of less than 25 kcal/kg/day, and only 14.1% reached 25-30 kcal/kg/day. The proportion of patients achieving protein levels lower than 1.3 g/kg/day was very high in the first days, with 93.8% of patients achieving this level in the first day. Conclusion: The patient's nutrition in the Intensive Care Unit during the first 7 days showed a gradual improvement in energy and protein levels. However, there is still a large proportion of patients who do not achieve standard energy and protein levels.

Article Details

References

1. Singer P, Blaser AR, Berger MM, Calder PC, Casaer M, Hiesmayr M, Mayer K, Montejo-Gonzalez JC, Pichard C, Preiser JC, Szczeklik W, van Zanten ARH, Bischoff SC. ESPEN practical and partially revised guideline: Clinical nutrition in the intensive care unit. Clin Nutr. 2023 Sep;42(9):1671-1689.
2. Nguyễn Thị Thư. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng và các yếu tố liên quan trên bệnh nhân nặng tại Khoa hồi sức truyền nhiễm Bệnh viện Trung ương Quân đội 108. Tạp chí Khoa học Điều dưỡng. 2018;1(4):14-19.
3. Nguyễn Thị Trang. Tình trạng dinh dưỡng và thực trạng dinh nuôi dưỡng người bệnh tại khoa Hồi sức tích cực bệnh viện Lão Khoa Trung Ương năm 2017. Luận văn Thạc sỹ Dinh dưỡng. Trường Đại học Y Hà Nội. 2018.
4. Phạm Thị Diệp, and Phạm Duy Tường. "Nguy cơ dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở người bệnh nhập khoa hồi sức tích cực, Bệnh viện Đa khoa Nông nghiệp năm 2020." Tạp chí Nghiên cứu Y học 142.6 (2021): 126-132.
5. Alberda C, Gramlich L, Jones N, et al. (2009). The relationship between nutritional intake and clinical outcomes in critically ill patients: Results of an international multicenter observational study. Intensive Care Med; 35:1728–1737
6. Nguyễn Hữu Hoan. Tình trạng dinh dưỡng và thực trạng nuôi dưỡng bệnh nhân tại khoa Hồi sức tích cực bệnh viện Bạch Mai năm 2015. Luận văn Thạc sỹ Dinh dưỡng. Trường Đại học Y Hà Nội. 2016.
7. Nguyễn Phương Thảo. Tình trạng dinh dưỡng và chế độ nuôi dưỡng của người bệnh thở máy tại khoa hồi sức tích cực chống độc bệnh viện đa khoa Đống Đa năm 2019. Khóa luận Cử nhân Dinh dưỡng. Trường Đại học Y Hà Nội. 2019.
8. Pirlich M, Singer P; endorsed by the ESPEN Council. ESPEN expert statements and practical guidance for nutritional management of individuals with SARS-CoV-2 infection. Clin Nutr. 2020 Jun;39(6):1631-1638.
9. Rahman F. When is parenteral nutrition indicated in the hospitalized, acutely ill patient? Curr Opin Gastroenterol. 2020 Mar;36(2):129-135.