OVERWEIGHT & OBESSITY AND SOME RELATED FACTORS OF TYPE 2 DIABETES OUTPATIENTS AT VINH YEN CITY MEDICAL CENTER IN 2023-2024

Khánh Đỗ Nam, Trang Đặng Thùy, Thúy Nguyễn Thị, Linh Lê Tuấn, Nam Đặng Bé, Phương Lê Đặng Nam, Mai Lê Đặng Phương, Dương Trần Tuấn, Kiều Đặng Thị, Ngân Nhâm Thị Thanh

Main Article Content

Abstract

Objective: To describe the prevalence of overweight and obesity (OWO) and some related factors in patients with type 2 diabetes mellitus receiving outpatient treatment at Vinh Yen City Medical Center, Vinh Phuc Province, during 2023-2024. Methods: Cross-sectional descriptive study on 252 type 2 diabetes patients over 20 years old receiving outpatient treatment at Vinh Yen City Medical Center, Vinh Phuc province. Results: Among the 252 study participants, females accounted for 50.8% and males for 49.2%. The prevalence of overweight and obesity among participants was 17.8%, with a higher prevalence in males (30.6%) than in females (5.5%). The proportion of participants with mild malnutrition (grade 1) was 2.4%, higher in females (3.1%) than in males (1.6%). Among those under 55 years old, 81.8% were overweight or obese, compared to 82.2% in those aged 55 years and older. The proportion of individuals with high waist circumference was 43.2% in those under 55 years old and 45.7% in those aged 55 and older. The prevalence of a high waist-to-hip ratio (WHR) was 84.1% in participants under 55 years old and 81.2% in those aged 55 and older. No significant association was found between biochemical indices and overweight/obesity status in both genders (p > 0.05). Participants who smoked had a 6.1 times higher risk of being overweight or obese than non-smokers. Those who consumed alcohol had a 7.1 times higher risk of being overweight or obese than those who did not. A significant association was found between smoking, alcohol consumption, and overweight/obesity in study participants (p < 0.05). Conclusion: Most study participants had a normal nutritional status, with 17.8% being overweight or obese. Unhealthy lifestyle behaviors, such as smoking and alcohol consumption, were associated with overweight and obesity in the study population.

Article Details

References

1. International Diabetes Federation (2015). Diabetes Atlas Seventh Edition 2015. Int Diabetes Fed, tr.1-144.
2. Saeedi P, Petersohn I, Salpea P, et al. Global and regional diabetes prevalence estimates for 2019 and projections for 2030 and 2045: Results from the International Diabetes Federation Diabetes Atlas, 9th edition. Diabetes Res Clin Pract.
3. Pham Minh Ngoc, Eggleston K. Prevalence and determinants of diabetes and prediabetes among Vietnamese adults. Diabetes Res Clin Pract. 2016;113:116-124. doi:10.1016/j.diabres.2015.12.009
4. Nguyễn Thị Lan Hương (2019 - 2020) Tình trạng dinh dưỡng và đặc điểm khẩu phần của người bệnh đái tháo đường type 2 tại Bệnh viện Đa khoa Xanh pôn năm 2019 - 2020. Accessed July 23, 2023. https://tapchinghiencuuyhoc.vn/ index.php/tcncyh/article/view/334/256
5. Trần Thị Lan Hương, Phạm Văn Phú, Đinh Thị Thanh Huyền, Nguyễn Đức Long (2022) Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh đái tháo đường type 2 được quản lý tại bệnh viện đa khoa tỉnh Hà Nam năm 2021- 2022. Tạp Chí Y học Cộng đồng, 63(4). https://doi.org/10.52163/yhc.v63i4.382
6. Khổng Thị Thuý Lan, Phạm Duy Tường (2017). Tình trạng dinh dưỡng, khẩu phần và tập tính ăn uống của bệnh nhân đái tháo đường type 2 tại Bệnh viện đa khoa tỉnh Vĩnh Phúc năm 2015-2016. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, 13(4), 111-118.
7. Vũ Thị Ngát, Nguyễn Trọng Hưng, Nguyễn Thị Thu Hà và cộng sự (2018). Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở người bệnh đái tháo đường Typ II khi nhập viện tại bệnh viện Nội tiết Trung ương, năm 2017 – 2018. Tạp Chí Nghiên Cứu Học 1134, Tr38-45.
8. Nguyễn Thị Hương Lan, Đỗ Thị Mai Phương, Nguyễn Thị Khánh Huyền, Nguyễn Thị Hiền, Phạm Minh Thuý, Nguyễn Trọng Hưng. (2021). Tình trạng dinh dưỡng và đặc điểm khẩu phần của người bệnh đái tháo đường type 2 tại Bệnh viện Đa khoa Xanh pôn năm 2019 - 2020. Tạp Chí Nghiên cứu Y học, 146(10), 130-139. https://doi.org/10.52852/tcncyh.v146i10.334