DIETARY INTAKE AMONG GASTROINTESTINAL CANCER PATIENTS UNDERGOING CHEMOTHERAPY AT THE ONCOLOGY CENTER, THAI NGUYEN NATIONAL HOSPITAL
Main Article Content
Abstract
Malnutrition is a common problem in cancer patients, a factor leading to many consequences for the patient. Chemotherapy treatment for gastrointestinal cancers often induces symptoms that negatively impact patients' eating and nutritional status. This study was conducted using a cross-sectional descriptive design in 104 patients with gastrointestinal cancer patients undergoing chemotherapy at the Oncology Center - Thai Nguyen National Hospital. The average age of participants was 63,19±9,95 years old, with a male-to-female ratio of 63.5% to 36.5%. The average energy and protein intake were 1393,91 ± 424,43(kcalo/day) and 62,70 ± 28,18(g/day). The rates of patients meeting the recommended dietary allowances (RDA) for energy, protein, carbohydrate, and lipid were 36,5%, 43,3%, 38,5%, and 36,5%, respectively. The rates of meeting RDA for vitamin A and vitamin C were 33,7% and 61,5%, respectively. The rates of meeting RDA for vitamins B were as follows: vitamin B1 with 52,9%; vitamin B2 with 24,0%; vitamin B3 with 41,3%. Additionally, there was 53,8% of patients met the RDA for iron and 31.7% met the RDA for calcium. Inadequate nutrient intake is a common problem among cancer patients undergoing chemotherapy.
Article Details
Keywords
Dietary intake, gastrointestinal cancer, chemotherapy, Thai Nguyen National Hospital
References

2. Phạm Thị Thu Hương và cộng sự. Thực trạng dinh dưỡng, kiến thức, thực hành dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư đại-trực tràng điều trị hóa chất tại Trung tâm Y học hạt nhân và Ung bướu Bệnh viện Bạch Mai. Tạp chí dinh dưỡng và Thực phẩm. 2013; 9(4), 34–40.

3. Phạm Thị Tuyết Chinh, Lê Thị Hương, và cộng sự. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa điều trị hóa chất tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội. Tạp chí dinh dưỡng và Thực phẩm. 2017; 4(13), 58–66.

4. Nguyễn Thị Thúy và cộng sự. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh ung thư dạ dày trong quá trình điều trị hoá chất Tại bệnh viện k năm 2020-2021. Tạp chí nghiên cứu y học. 2021; 146 (10) – 2021.

5. Nguyễn Thùy Linh và cộng sự. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016. Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm. 2017; 13 (4) – 2017.

6. Arends J et al. ESPEN expert group recommendations for action against cancer related malnutrition. Clinical Nutrition. 2017; Volume 36, Issue 5, October 2017, Pages 1187-1196

7. Muscaritoli M. ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer. Clinical Nutrition. 2021; Volume 40, Issue 5, May 2021, Pages 2898-2913

8. Phan Thị Bích Hạnh. Thực trạng khẩu phần ăn của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa điều trị hóa chất tại bệnh viện Đại học Y Hà Nội. Tạp chí Dinh dưỡng và thực phẩm. 2017; 13 (4) – 2017.

9. Nguyễn Thị Thúy Lương và cộng sự. Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần thực tế của bệnh nhân ung thư thực quản tại bệnh viện k năm 2021. Tạp chí nghiên cứu y học. 2021; 146 (10) – 2021.

10. Bộ Y tế, Viện Dinh dưỡng. Nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam. Nhà xuất bản Y học, 2016.
