NUTRITION STATUS OF INTENSIVE CARE UNIT PATIENTS AT VIETDUC UNIVERSITY HOSPITAL IN 2024
Main Article Content
Abstract
Objective: To assess the nutritional status of patients in Intensive Care Unit at Viet Duc University Hospital. Method: Cross-sectional descriptive study conducted on 64 patients received critical care at Viet Duc University Hospital from March 2024 to July 2024. Results: 12.5% of patients have long-term energy deficiency malnutrition according to body mass index assessment. The average NRS 2002 nutritional risk screening score was 4.3 ± 0.9 points. The mNUTRIC nutritional risk score is 4.2 ± 1.0. Patients with 2 or more diseases have a 4.53 times higher risk of nutrition according to mNUTRIC than patients with less than 2 diseases. Weight loss of >10% within the last 6 months is associated with subthreshold albumin and prealbumin testing at the time of hospitalization. Conclusion: Patients admitted to the intensive care unit may have a normal body mass index, but those with more than 2 chronic diseases or a decrease of >10% in the last 3 months may be factors that increase the risk of malnutrition during hospitalization
Article Details
Keywords
nutritional status, intensive care unit, nutritional screening
References


2. Shpata V, Ohri I, Nurka T, Prendushi X. The prevalence and consequences of malnutrition risk in elderly Albanian intensive care unit patients. Clinical Interventions in Aging. 2015;10:481. doi:10.2147/CIA.S77042


3. Nguyễn Hữu Hoan. Tình trạng dinh dưỡng và thực trạng nuôi dưỡng bệnh nhân tại khoa Hồi sức tích cực bệnh viện Bạch Mai năm 2015. Luận văn Thạc sỹ Dinh dưỡng. Trường Đại học Y Hà Nội. 2016.

4. Singer P, Blaser AR, Berger MM, et al. ESPEN guideline on clinical nutrition in the intensive care unit. Clinical Nutrition. 2019;38(1):48-79. doi:10.1016/j.clnu.2018.08.037


5. Tạ Thanh Nga. Thực trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh tại khoa hồi sức tích cực BV Đại học Y Hà Hội năm 2017. Khóa luận Cử nhân Dinh dưỡng. Trường Đại học Y Hà Nội.2017

6. Phạm Thị Diệp, and Phạm Duy Tường. "Nguy cơ dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở người bệnh nhập khoa hồi sức tích cực, Bệnh viện Đa khoa Nông nghiệp năm 2020." Tạp chí Nghiên cứu Y học 142.6 (2021): 126-132.

7. Vũ Thị Thanh, Trần Thị Phúc Nguyệt (2011). Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân suy thận mãn tính có lọc máu chu kỳ bằng chỉ số BMI, SGA và Albumin huyết thanh tại khoa Thận nhân tạo bệnh viện Bạch Mai. Tạp chí nghiên cứu Y học phụ trương 79. Tr 252 – 257

8. Nguyễn Thu Hà (2005). Bước đầu đánh giá tình trạng dinh dưỡng ở bệnh nhân lọc máu chu kỳ tại đơn vị Thận Nhân Tạo bệnh viện Thanh Nhàn Hà Nội. Luận văn tốt nghiệp bác sỹ chuyên khoa 2. Tr 4 – 24.

9. Vũ Thị Nga (2022). Đánh giá bước đầu hiệu quả cải thiện oxy hóa máu của phương pháp thông khí cơ học tư thế nằm sấp ở bệnh nhân suy hô hấp cấp tiến triển. Journal of 108 - Clinical Medicine and Phamarcy, 17(1)

10. Heyland D, Dhaliwal R, Drover J, Gramlich L, Dodek P. Canadian clinical practice guidelines for nutrition support in mechanically ventilated, critically ill adult patients. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2003;27(5):355-373. doi:10.1177/ 0148607103027005355.

