NUTRITIONAL HABITS AND SOME RELATED FACTORS OF TYPE 2 DIABETES PATIENTS AT NATIONAL HOSPITAL OF ENDOCRINOLOGY
Main Article Content
Abstract
Objective: Describe the nutritional habits and some related characteristics of the elderly with type 2 diabetes at the Central Endocrinology Hospital in 2023-2024. Method: Cross-sectional descriptive study on 292 elderly with type 2 diabetes over 65 years old who were inpatients at the Central Endocrinology Hospital. Results: Of the 292 subjects participating in the study, men accounted for 48.6% and women accounted for 51.4%. The average age of the study subjects was 73.7 ± 6.3 years. Most of the study subjects had diabetes for 10 years or more (73%). Most of the study subjects had the habit of eating 3 main meals/day (92.1%). The proportion of men who did not eat snacks or ate 1 to 3 snacks (32.4%; 66.9%) was lower than that of women (21.3%; 76%). 18% of women do not have the habit of eating on time, while this rate in men is 9.1%. The frequency of drinking alcohol 1-2 times/month, 3-4 times/week and daily in men is higher than in women. The study group with 3 or more comorbidities has a 3.5 times higher risk of being overweight and obese than the group with less than 3 comorbidities (OR=3.5; 95%CI=1.9-6.7). Diabetic patients with high waist/hip circumference (WHR have a 4.8 times higher risk of being overweight and obese than the group with normal WHR (OR=4.8; 95%CI=1.6-24.5). The association is statistically significant with p<0.05. Conclusion: The majority of type 2 diabetic patients have good nutritional habits. People with more than 3 comorbidities and a high waist-to-hip ratio have a higher risk of being overweight and obese than the normal group.
Article Details
Keywords
nutritional habit, type 2 diatbetes, National Hospital of Endocrinology
References

2. Saeedi P, Petersohn I, Salpea P, et al. Global and regional diabetes prevalence estimates for 2019 and projections for 2030 and 2045: Results from the International Diabetes Federation Diabetes Atlas, 9th edition. Diabetes Res Clin Pract.

3. Pham Minh Ngoc, Eggleston K. Prevalence and determinants of diabetes and prediabetes among Vietnamese adults. Diabetes Res Clin Pract. 2016;113:116-124. doi:10.1016/j.diabres. 2015.12.009


4. Nguyễn Thị Hương Lan, Đỗ Thị Mai Phương, Nguyễn Thị Khánh Huyền, Nguyễn Thị Hiền, Phạm Minh Thuý, Nguyễn Trọng Hưng. Tình trạng dinh dưỡng và đặc điểm khẩu phần của người bệnh đái tháo đường type 2 tại Bệnh viện Đa khoa Xanh pôn năm 2019 - 2020. Tạp chí Nghiên cứu Y học. 2021;146:130-139

5. Boli AO, Owona CT, Feutseu C, et al. Nutritional Status of Elderly Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: Case of a Regional Hospital. Published online March 15, 2024.

6. Lê Thanh Hà, Nghiêm Nguyệt Thu, Phạm Văn Phú, Trần Quang Thắng, Nguyễn Thanh Bình. Tình trạng dinh dưỡng và thực trạng nuôi dưỡng bệnh nhân tai biến mạch máu não tại bệnh viện Lão khoa Trung ương năm 2019. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2022;18(1):93-1016.

7. Nguyễn Phi Khanh. Tình trạng suy dinh dưỡng và các yếu tố liên quan của bệnh nhân cao tuổi đang điều trị nội trú tại bệnh viện trường đại học Y - Dược Huế. Tạp chí Y học Việt Nam. 2024;540(3):333-337.

8. Trịnh Thị Thuỷ. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở người cao tuổi mắc bệnh thận mạn giai đoạn 3-5 chưa điều trị thay thế tại bệnh viện Hữu Nghị năm 2021-2022. Tạp chí Y học Việt Nam. 2022;519(2):242-246.
