FACTORS ASSOCIATED STATUS OF COLORECTAL CANCER PATIENTS BEFORE SURGERY AT K HOSPITAL 2024-2025

Hải Yến Trần, Việt Bách Hoàng, Hà Thu Nguyễn, Thị Quí Vũ, Thị Hương Lê

Main Article Content

Abstract

The nutritional status of colorectal cancer (CRC) patients before surgery is always a critical issue, as it directly impacts the recovery process and treatment response in subsequent regimens. It's essential to identify factors influencing patients' nutritional status for optimal Objective: To describe factors associated with nutritional status in CRC patients at K Hospital. Subjects and Methods: A cross-sectional descriptive study was conducted on 126 colorectal cancer patients before surgery at K Hospital from June 2024 to March 2025. Results: The malnutrition rates according to BMI and PG-SGA were 17.46% and 91.27%, respectively. Based on BMI, females (28%) had a higher risk of malnutrition than males (10.5%) with p = 0.011 (OR = 0.303; 95% CI = 0.12–0.79). Hemoglobin levels indicated a higher anemia rate in colon cancer patients (35.1%) compared to rectal cancer patients (15.4%) with p = 0.014 (OR = 2.979; 95% CI = 1.22–7.27). Similarly, according to PG-SGA, the malnutrition rate in colon cancer patients (95.95%) was higher than in rectal cancer patients (84.62%) with p = 0.049; 95% CI = 1.08–17.09). Conclusion: The risk of malnutrition in colorectal cancer patients before surgery remains high. Age and tumor location are two factors directly associated with nutritional status. Specifically, males have only 0.3 times the risk of malnutrition based on BMI compared to females (OR = 0.303; 95% CI = 0.12 – 0.79). According to the PG-SGA, patients with colon cancer have a fourfold higher risk of malnutrition compared to those with rectal cancer (OR = 4.303; 95% CI = 1.08 – 17.09).

Article Details

References

American Cancer Society Releases Latest Global Cancer Statistics; Cancer Cases Expected to Rise to 35 Million Worldwide by 2050. American Cancer Society MediaRoom.
2. 704 viet nam fact sheets - Viet Nam Source: Globocan 2020.
3. Gupta A., Gupta E., Hilsden R., et al. (2021). Preoperative malnutrition in patients with colorectal cancer. Can J Surg, 64(6), E621–E629.
4. Đoàn Duy Tân, Võ Duy Long và Lê Thị Hương. Tình trạng dinh dưỡng trước phẫu thuật ở bệnh nhân ung thư đại trực tràng tại Bệnh viện Đại học Y Dược thành phố Hồ Chí Minh.
5. Mai Thị Ngọc Yến, Lê Thị Hương, Nguyễn Đăng Tuân và cộng sự. (2024). Một số yếu tố liên quan đến tình trạng dinh dưỡng của người bệnh ung thư đại trực tràng trước phẫu thuật tại Bệnh viện Vinmec Times City năm 2023 - 2024. Tạp Chí Dinh Dưỡng Và Thực Phẩm, 20(5), 117–124.
6. Nguyễn Thị Thanh (2017), Thực trạng dinh dưỡng trước và sau phẫu thuật cuả bệnh nhân ung thư đại trực tràng tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội và Bệnh viện Bạch Mai, Luận văn bác sĩ nội trú, Đại học Y Hà Nội.
7. Seid A., Debebe Z., Ayelign A., et al. (2025). Malnutrition Diagnosed by Patient-Generated Subjective Global Assessment and the Risk of All-Cause Mortality in Adults With Gastrointestinal Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Hum Nutr Diet Off J Br Diet Assoc, 38(1), e70012.
8. Phạm Thị Tuyết Chinh, Lê Thị Hương, Nguyễn Thị Minh Tâm và cộng sự. (2017). Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư đường tiêu hoá điều trị hoá chất tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội. Tạp Chí Dinh Dưỡng Và Thực Phẩm, 13(4), 58–64.