FOOD SAFETY CONDITION OF PUBLIC CANTEENS IN INDUSTRIAL ZONES IN QUANG NINH PROVINCE IN 2022
Main Article Content
Abstract
There has been an increasing risk of food contamination and food poisoning at public canteens in industrial zones. This study was aimed to investigate the level that public canteens in industrial zones in Quang Ninh province meet the Government’s food safety standards. This was a quantitative cross-sectional study. Data were collected from all 25 public canteens at industrial zones in Quang Ninh province from November 2021 to March 2022, using an observation checklist and microbiology testing. The results showed that the proportions of public canteens meeting food safety standards related to infrastructure, equipment, personnel, and food safety administrative records was 64%, 80%, 80% and 88%, respectively. The proportion of public cateens meeting the overall food safety standards was 76%. These results revealed that overall food safe condition at public canteens in industrial zones in Quang Ninh province was poor, implying that enterprises need to strengthen self-inspection and monitoring of food safety conditions of their canteens on a daily basis, upgrade and repair items of floors and walls, purchase additional tables. Training in food safety practices for food handlers, especially in three-step verification and food sampling is also important.
Article Details
Keywords
public canteen, industrial zone, food safety, Quang Ninh province
References
2. Bộ Y tế (2017), Quyết định 1246/QĐ-BYT ngày 31/3/2017 về việc ban hành “hướng dẫn thực hiện chế độ kiểm thực ba bước và lưu mẫu thức ăn đối với cơ sở kinh doanh dịch vụ ăn uống”.
3. Bộ Y tế (2020), Báo cáo số 2094/BC-BYT ngày 31/12/2020 tổng kết tình hình thực hiện Chương trình mục tiêu Y tế- Dân số giai đoạn 2016-2020.
4. Chi cục An toàn vệ sinh thực phẩm tỉnh Quảng Ninh. Báo cáo kết quả công tác năm 2009-2020.
5. Đẳng Trần Văn và các cộng sự (2016), Thực trạng an toàn thực phẩm ở các bếp ăn tập thể và các yếu tố liên quan trên địa bàn tỉnh Trà Vinh năm 2015. Tạp Chí Dinh Dưỡng Và Thực Phẩm. 2016;12(6(1)): tr. 282-289.
6. Long Nguyễn Thanh (2018), Thực trạng điều kiện an toàn thực phẩm và một số yếu tố ảnh hưởng tại bếp ăn tập thể của các doanh nghiệp có vốn đầu tư nước ngoài trên địa bàn tỉnh Hưng Yên năm 2018, Luận văn Thạc sĩ Y tế công cộng, Trường Đại học Y tế công cộng.
7. Lợi Lê và các cộng sự, Thực trạng an toàn thực phẩm tại bếp ăn tập thể trường tiểu học thành phố Nam Định năm 2016-2017, Tạp chí Y học dự phòng (2017); 27(8): 422-428.
8. Phúc Nguyễn Văn (2016), Điều kiện an toàn thực phẩm và một số yếu tố liên quan đến kiến thức, thực hành của người chế biến tại bếp ăn tập thể các trường mầm non tại thành phố Sóc Trăng năm 2016. Luận văn Thạc sỹ Y tế công cộng, Trường Đại học Y tế công cộng.