ANALYSIS OF SOME FACTORS AFFECTING CONDITIONS FOOD SAFETY OF INDUSTRIAL ZONE PUBLIC CANTEEN IN QUANG NINH PROVINCE

Nguyễn Thị Lan Thu1,, Đỗ Thị Hạnh Trang2
1 Quang Ninh provincial Food Safety and Hygiene Department
2 Hanoi University of Public Health

Main Article Content

Abstract

This study was aimed to identify determinants of food safety conditions of public canteens in industrial zones in Quang Ninh province. The study used a qualitative, cross-sectional design. Data were collected through in-depth interviews with 4 food safety managers, 3 enterprise owners and 4 principal chief food processors of public canteens in the province from December 2021 to March 2022. The results showed that factors determining the food safety conditions of public canteens in industrial zones in the province include economic conditions the awareness, attitudes toward food safety of business owners; self-inspection and supervision within enterprises; the desire for a diverse and good-quality menu of customers; awareness, attitude toward food safety of the of the principal processors; inspection, examination, supervision and handling of violations by state management agencies; information and communication work of the management agencies; the coordination between the Provincial Food safety Department and the Management Board of the Industrial Parks. The implementation of measures to prevent and control the COVID-19 epidemic has a positive effect on the food safety conditions of the BATT, but the prolonged COVID-19 epidemic has a negative effect on the food safety conditions of the canteens.

Article Details

References

1. Bộ Y tế (2015), Thông tư số 48/2015/TT-BYT ngày 1/12/2015 quy định hoạt động kiểm tra an toàn thực phẩm trong sản xuất, kinh doanh thực phẩm thuộc phạm vi quản lý của Bộ Y tế.
2. Cục An toàn thực phẩm, Bộ Y tế (2020), Công văn số 2547/ATTP-NĐTT ngày 03/11/2020 của Cục An toàn thực phẩm về việc tăng cường các biện pháp bảo đảm an toàn thực phẩm, phòng chống ngộ độc thực phẩm tại các khu công nghiệp, khu chế xuất, trường học.
3. Bộ Y tế (2020), Tài liệu trả lời Cử tri và Đại biểu Quốc hội tỉnh Long An đề nghị Bộ Y tế tăng cường chỉ đạo công tác kiểm tra, xử lý đối với các cơ sở vi phạm về an toàn vệ sinh thực phẩm.
4. Bộ Y tế (2021), Quyết định số 2787/QĐ-BYT ngày 05/6/2021 về việc hướng dẫn các phương án phòng chống dịch khi có trường hợp mắc COVID-19 tại doanh nghiệp KCN.
5. Chi cục An toàn vệ sinh thực phẩm tỉnh Quảng Ninh. Báo cáo kết quả công tác năm 2009-2020.
6. Nguyễn Thanh Long (2018), Thực trạng điều kiện an toàn thực phẩm và một số yếu tố ảnh hưởng tại bếp ăn tập thể của các doanh nghiệp có vốn đầu tư nước ngoài trên địa bàn tỉnh Hưng Yên năm 2018, Luận văn Thạc sĩ Y tế công cộng, Trường Đại học Y tế công cộng.
7. Thủ tướng Chính phủ (2017), Chỉ thị số 20/CT-TTg ngày 17/5/2017 của Thủ tướng chính phủ về chấn chỉnh hoạt động thanh tra, kiểm tra đối với doanh nghiệp.