SITUATION OF COMPLIANCE WITH FOOD SAFETY REGULATIONS OF RESTAURANTS AND SOME FACTORS AFECTTING IT AT HUNG LOI WARD, NINH KIEU DISTRICT, CAN THO IN 2021

Võ Tuấn Ngọc1,
1 Hanoi University of Public Health

Main Article Content

Abstract

Objectives: This study has two objectives as the follows: to assess the status of compliance with regulations on food safetyand some factors affecting of food safety regulations of restaurants in Hung Loi ward. , Ninh Kieu district, Can Tho city in 2021. Methods: This is a cross-sectional descriptive study, combining quantitative and qualitative method. The quantitative study selected all 220 restaurants to assess compliance with food safety regulations. Qualitative research interviewed 11 subjects, including: Leaders in charge of food safety management (1 person at city level, 2 people at district level, 2 people at ward level) and 6 people who are establishment owners. Main findings: The percentage of restaurants that comply with food safety regulations is only 36.8%, of which: the rate of meeting the criteria on conditions of facilities, conditions of equipment and tools at the restaurants. food according to the regulations of the Ministry of Health is very low at 65.9% and 52.3%, respectively; Processors at restaurants with common practice achieved 51.4% of food safety and correct knowledge of food safety achieved the highest rate of 74.5%. The compliance with food safety regulations at the restaurants includes the processor having knowledge about compliance with the conditions to ensure food safety; communication, communication, inspection and supervision on food safety is carried out regularly every year; sanctions for violations are sufficiently deterrent.

Article Details

References

1. Cục An toàn thực phẩm. Kiến thức cơ bản về an toàn thực phẩm. Hà Nội; 2015.
2. Siow Oi Nee, Sani NA. Assessment of knowledge, attitudes and practices (KAP) among food handlers at residential colleges and canteen regarding food safety. Sains Malaysiana. 2011;40(4):403-10.
3. Cục An toàn thực phẩm. Báo cáo kết quả giám sát ngộ độc thực phẩm giai đoạn 2016 - 2019. 2019.
4. Trạm Y tế phường Hưng Lợi. Báo cáo kết quả công tác bảo đảm an toàn thực phẩm năm 2019. Cần Thơ; 2019.
5. Trương Văn Bé Tư Thực trạng điều kiện an toàn thực phẩm và một số yếu tố liên quan tại các quán ăn thị xã Lai Cậy Tiền Giang năm 2017 [Luận văn thạc sĩ Y tế công cộng]. Hà Nội: Trường Đại học Y tế công cộng; 2017.
6. Đào Ngọc Yến. Thực trạng vệ sinh an toàn thực phẩm quán ăn tại thị xã Dĩ an, tỉnh Bình Dương năm 2013 Tạp chí Y học TP Hồ Chí Minh. 2014;18(6):168-75.
7. Lê Thị Hằng. Thực trạng điều kiện an toàn thực phẩm và một số yếu tố liên quan tại các cửa hàng ăn uống trên hai phường của quận Đống Đa, thành phố Hà Nội, năm 2016 [ Luận văn thạc sĩ Y tế công cộng]. Hà Nội: Trường Đại học Y tế công cộng; 2016.