MALNUTRITION RATE AND DIET OF PATIENTS WITH CHRONIC KIDNEY DISEASE AT THONG NHAT HOSPITAL
Main Article Content
Abstract
Background: The assessment of nutritional status, nutritional regimen in patients with chronic kidney disease is very necessary to make a health education plan, develop or adjust an appropriate diet, improve the treatment outcome and patients’quality of life. Objectives: To determine malnutrition rate and dietary intake of patients with chronic kidney disease on dialysis at Thong Nhat hospital. Subiects and Methods: A descriptive cross-sectional study was performed on 96 chronic kidney failure patients undergoing intermittent hemodialysis at Deparment of Nephrology and Hemodialysis, Thong Nhat Hospital from February 2022 to May 2022. The data included the patient's nutritional status and diet. Malnutrition was assessed based on the SGA-DMS (Subjective Global Assessment-Dialysis Malnutrition Score). The higher the SGA-DMS score, the more severe of malnutrition. Results: The malnutrition rate of patients with chronic kidney failure undergoing intermittent hemodialysis was 94.8%. 88.5% of patients had mild and moderate malnutrition, and 6.3% of patients had severe and very severe malnutrition. The mean SGA-DMS score was 15.9 ± 4.6. The SGA-DMS score of patients over 60 years old was significantly higher than that in patients ≤ 60 years old (p = 0,002). The average energy consumption and some nutrients in diets reached the recommended levels was higher in men than in women (p < 0.05). Conclusion: The malnutrition rate of patients with chronic kidney disease was quite high. It is necessary to get collaboration between the clinicans and the nutritionists to regularly assess and monitor the nutritional status and diet of patients with chronic kidney disease undergoing intermittent hemodialysis.
Article Details
Keywords
Malnutrition, SGA-DMS, chronic kidney disease
References
2. Kalantar-Zadeh K., Kleiner M., Dunne E, et al (1999). "A modified quantitative subjective global assessment of nutrition for dialysis patients.". Nephrology Dialysis Transplantation, 14(7),1732-1738.
3. Therrien M., Byham-Gray L. (2015). "A review of dietary intake studies in maintenance dialysis patients". Journal of Renal Nutrition, 25(4),329-338.
4. Spatola L., Finazzi S., Calvetta A., et al (2019). "Subjective Global Assessment–Dialysis Malnutrition Score and arteriovenous fistula outcome: A comparison with Charlson Comorbidity Index". J. Vasc, 20,70-78.
5. Trần Văn Vũ (2015). "Đánh giá tình trạng dinh dưỡng trên bệnh nhân bệnh thận mạn". Luận án Tiến sỹ Y học, Đại học Y Dược TP.HCM, Chuyên ngành Nội thận - Tiết niệu.
6. Nguyễn Thị Diệp (2020). "Tỷ lệ suy dinh dưỡng và các yếu tố liên quan của bệnh nhân bệnh thận mạn đang lọc máu tại bệnh viện Thống Nhất". Luận văn tốt nghiệp bác sĩ Y học dự phòng, Đại học Y Dược TP.HCM.
7. Nguyễn Thị Nhật Tuyền (2017). "Tỷ lệ suy dinh dưỡng và các yếu tố liên quan trên bệnh nhân suy thận mạn có lọc máu chu kỳ ở bệnh viện Nguyễn Tri Phương Thành phố Hồ Chí Minh". Tạp chí Y học TP. Hồ Chí Minh, 23(2),107-112.
8. Lâm Vĩnh Niên, Lê Việt Thắng (2017). "Kiến thức và tình trạng dinh dưỡng ở bệnh nhân suy thận mạn tính lọc máu chu kỳ". Tạp chí Y học TP.HCM, 21(2),48-54.
9. Rua MC. (2010). "Malnutrition in chronic kidney failure: what is the best diagnostic method to assess?". J Bras Nefrol, 32(1),55-68.
10. Nguyễn An Giang (2013). "Liên quan giữa tình trạng dinh dưỡng với một số đặc điểm ở bệnh nhân suy thận mạn tính lọc máu chu kỳ". Tạp chí Y - Dược học quân sự, 9,115-122.
11. Nguyễn Tuyết Nhi (2018). "Tỷ lệ suy dinh dưỡng và khẩu phần ăn của bệnh nhân suy thận mạn đang lọc máu tại bệnh viện Đa khoa trung tâm Tiền Giang". Luận văn tốt nghiệp bác sĩ Y học dự phòng, Đại học Y Dược TP.HCM.
12. Morais, A. A. C. et al (2005). "Correlation of nutritional status and food intake in hemodialysis patients". Clinics, 60 (3),185-192.