SITUATION TESTING OF E. COLI AND COLIFORM IN PRODUCTS OF SOME BOTTLED DRINKING WATER MANUFACTURERS IN HA NOI IN 2020

Phạm Văn Hùng1,, Trần Hồng Trâm1, Nguyễn Thị Kiều1
1 National Institute For Control of Vaccine and Biologicals, Ministry of Health

Main Article Content

Abstract

Objective: Describe the situation testing of E.coli and coliform in products of some bottled drinking water manufacturers in Hanoi in 2020. Subjects: Bottled drinking water production facilities, sample water bottled drinks produced by the establishment. Method: Cross section description. Results and conclusions: Bottled water products in Hanoi in 2020 have achieved results of 67.0% and failed to reach 33.0%. The percentage of bottled drinking water measuring Coliform was 33.0% and measuring E.coli was 28.7%. Need regularly inspects, examines the term and does the post-production inspection against the companies that enforce the production facilities and handle violations in the cases where the scope of food safety conditions is found.

Article Details

References

1. Sở Y tế Khánh Hòa, Chi cục An toàn vệ sinh thực phẩm (2014), Báo cáo tổng kết công tác an toàn thực phẩm tỉnh Khánh Hòa 6 tháng đầu năm 2014, tr.5.
2. Cristobal C, Marcela S, Celida M, Bruce K. (2008), Drinking water microbiological survey of the Northwestern State of Sinaloa, Mexico, Journal of Water and Health, 6(1), pp. 125-129
3. Trần Linh Thước (2006), Phương pháp phân tích Vi sinh vật trong nước, thực phẩm và mỹ phẩm. Thành phố Hồ Chí Minh, Nhà xuất bản giáo dục, tr.6.
4. Lê Văn Khởi, Phạm Thị Tâm (2018) Nghiên cứu tình hình nhiễm E. coli và coliform trong nước uống đóng chai và các yếu tố liên quan tại các cơ sở sản xuất nước uống đóng chai tỉnh Hậu Giang năm 2018, Tạp chí Y tế Công cộng, no.21 - ISSN.2345-1210
5. Ðặng Xuân Bình (2010), Xác định chỉ tiêu vi khuẩn nhiễm trong nước uống đóng chai khu vực thành phố Thái Nguyên. Tạp chí Khoa học và Công nghệ, 72(10): 94-99, tr 94
6. Nguyễn Vãn Ðạt (2014), Thực trạng vệ sinh an toàn thực phẩm của cơ sở sản xuất nước uống đóng chai tại tỉnh Bình Dương năm 2013. Tạp chí Y học TP.HCM, tập 18 Phụ bản số 6, tr 552
7. Cao Thị Diễm Thúy (2016), Tỷ lệ nhiễm vi sinh vật nước uống đóng chai và một số yếu tố liên quan đến điều kiện bảo đảm an toàn vệ sinh thực phẩm tại cở sở nước uống đóng chai tỉnh Bến Tre. Tạp chí Dinh dưỡng và thực phẩm, Tập 12 – Số 6(1) – Tháng 11 năm 2016, tr. 361