THE STATUS OF FOOD SAFETY KNOWLEDGE AND PRACTICE OF STREET FOOD PROCESSERS AND TRADERS IN TAN THINH WARD, THAI NGUYEN CITY IN 2021

Đào Văn Thắng1,, Trương Thị Thùy Dương1
1 Thai Nguyen University of Medicine and Pharmacy

Main Article Content

Abstract

Objective: To describe the status of knowledge and practice on food safety of street food processors and traders in Tan Thinh ward, Thai Nguyen city in 2021. Subjects and research methods: The study was conducted by descriptive method with a cross-sectional design on all street food processors and traders in Tan Thinh ward, Thai Nguyen city. Collect information using pre-designed interview questions. Using the checklist to observe the practice of the research subjects. Research results: Among the additives mentioned, only 27.7% of the research subjects said that borax was not allowed to be used in food processing; 51.5% said it was a colorant; 55.0% answered formol; 20.3% answered other substances (nitrite, nitrate, oestradiol,...). Some food safety practice of the study subjects accounted for a low percentage: Clean hands before processing 62.4%, ice stored separately 64.4%, food stored in glass cabinets 69.8 %, waste was stored in trash cans with lids 61.9%. The majority of research subjects had good general knowledge 85.6%; and 14.4% had bad general knowledge. The research subjects had good knowledge and practice about food safety account for a high rate (85,6% and 83,7%). Besides, some research subjects had bad knowledge and bad practice (14,4% and 16,3%).

Article Details

References

1. Bộ Y tế (2012), Thông tư số 30/2012/TT-BYT ngày 05/12/2012 , Quy định về điều kiện an toàn thực phẩm đối với cơ sở kinh doanh dịch vụ ăn uống, kinh doanh thức ăn đường phố.
2. Trương Thị Thùy Dương, Lẻo Tiến Công (2019), “Kiến thức, thực hành an toàn vệ sinh thực phẩm của người kinh doanh thức ăn đường phố ở một số huyện tại tỉnh Hà Giang năm 2019”, Tạp chí y học dự phòng, tập 30, số 2, tr. 121-128
3. Trần Minh Hoàng (2014), Kiến thức thực hành của người kinh doanh thức ăn đường phố trên thị xã bến Cát - Bình Dương năm 2014, Hội nghị khoa học ATTP lần thứ VII - 2016, tạp chí DD&TP 12, số 6 (1), tr. 133 - 140.
4. Âu Văn Phương, Nguyễn Thị Hiệp (2013), “Kiến thức, thái độ và thực hành về VSATTP của người chế biến, kinh doanh thức ăn đường phố tại phường An Thạnh, thị xã Thuận An tỉnh Bình Dương năm 2013”, Tạp chí Y học thành phố Hồ Chí Minh, tập 18 phụ bản số 6/2014, tr. 41-50.
5. Nguyễn Hữu Tú (2016), Thức ăn đường phố, sự phát triển và những hệ lụy, URL http:// thanhtra. com.vn/xa-hoi/doi-song/bai-2-su-phat-trien-thuc-an-duong-pho-o-viet-nam_t114c1159n106950