NUTRITIONAL STATUS OF 15-18 YEAR-OLD STUDENTS IN SOME HIGH SCHOOLS IN DIEN BIEN PROVINCE IN 2020

Trương Thị Thu Hường1,, Trần Thuý Nga2, Đăng Thị Hạnh2, Trần Khánh Vân2, Nguyễn Thị Lan Phương2, Lê Văn Thanh Tùng2, Trần Thị Thoa3
1 Center for Disease Control in Phu Tho province
2 National University of Nutrition
3 Hanoi Medical University

Main Article Content

Abstract

A cross-sectional descriptive study in 2352 students from 15 to 18 years old was conducted to describe the nutritional status of students at six high schools in Dien Bien province in 2020. Data were collected by pre-designed questionnaires and anthropometric index measurements. Assessment of the nutrirtional status was conducted by using the WHO 2006 reference standards. The results showed that 23.4% of students were stunted, 4.5% of students were wasted and 4.5% of students were overweight - obese. The group of students in mountainous areas had the highest rate of stunting at 32.9%, followed by 19.1% of rural students and the lowest rate in urban students at 11.1% (p<0.001). The prevalence of stunting was lowest in the normal economic group at 17.1%, followed by the near-poor group at 26.1% and the highest in the poor group at 44.9% (classified as very high level of public health significance). It is necessary to have specific, focused and geographically nutritional intervention programs for this group to open up good opportunities for study and work in the future.

Article Details

References

1. Bộ Y tế. Kết quả Tổng điều tra Dinh dưỡng năm 2019-2020.
2. Naeeni MM, Jafari S, Fouladgar M, et al. (2014), “Nutritional Knowledge, Practice, and Dietary Habits among school Children and Adolescents”, Int J Prev Med, 5(Suppl 2), S171-S178.
3. Trần Thị Minh Hạnh, cộng sự (2012), “Tình trạng dinh dưỡng học sinh trung học phổ thông thành phố Hồ Chí Minh”, Tạp Chí Dinh Dưỡng Và Thực Phẩm, 8(3).
4. Lê Thị Hợp, Lê Nguyễn Bảo Khanh (2012), “Tình trạng dinh dưỡng và phát triển thể lực của học sinh phổ thông khu vực thành thị, nông thôn và miền núi tại 3 tỉnh/thành phía Bắc”, Tạp Chí Dinh Dưỡng Và Thực Phẩm, 8(2).
5. Nguyễn Văn Tâm (2012), “Nghiên cứu tình trạng dinh dưỡng của học sinh tại trường phổ thông trung học Y Jut, huyện CưKuin, tỉnh Đăk Lăk”, Published online.
6. Nguyễn Thị Bích Ngọc (2010), “Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của học sinh hai trường trung học phổ thông nội và ngoại thành Hà Nội năm 2010”, Khoá luận tốt nghiệp Đại học Y Hà Nội.
7. Đặng Thị Hạnh (2018), “Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần ăn thực tế ở nữ học sinh lớp 10-11 tại trường trung học phổ thông huyện Lang Chánh, tỉnh Thanh Hoá năm 2018”, Luận văn Thạc sỹ Dinh dưỡng Đại học Y Hà Nội.
8. Lê Trần Tuấn Anh và cộng sự (2019), “Thực trạng suy dinh dưỡng thể thấp còi và một số yếu tố liên quan ở học sinh một trường trung học phổ thông tại Hải Phòng năm 2019”, Tạp chí Y học dự phòng, 33(1) 66-71.