PRACTICAL KNOWLEDGMENTS ON SAFE VEGETABLE GROWING AND REALITY OF PARASITIC CONTAMINATION ON RAW VEGETABLES OF THE PEOPLE OF VAN DUC COMMUNE, GIA LAM DISTRICT, HANOI

Phạm Văn Hùng1,, Đoàn Hữu Thiển1, Nguyễn Duy Thái1
1 National Institute For Control of Vaccine and Biologicals, Ministry of Health

Main Article Content

Abstract

Raw vegetable contains many healthy and nutritious substances. However, this can also be a source of high parasite infection for people to eat if vegetables do not ensure food safety and hygiene. Our study aims to describe the current status of parasitic infection on raw vegetables and the rate of knowledge and correct practice about intestinal parasite infection on raw vegetables of 232 vegetable growers in Van Duc commune, Gia Lam district. Hanoi in 2021 by cross-sectional descriptive method. Research results show that: The rate of parasite infection on raw vegetables is 67.2%. Ascariasis eggs infection is 36.2%, hookworm/eel larvae infection is 51.3%, general multicellular infection is 60.8%. The percentage of vegetable growers with general knowledge is still low (37.1%). The percentage of vegetable growers with safe vegetable growing practices is 75.0%. 

Article Details

References

1. Huỳnh Ngọc Thảo, Lê Văn Sơn, Lê Thành Tài. Thực trạng nhiễm ký sinh trùng trên rau sống và kiến thức, thực hành của người trồng rau tại xã Hiệp Thành, thành phố Bạc Liêu năm 2017. Tạp chí Y dược học Cần Thơ 2019;19
2. Tiêu Chuẩn Quốc Gia TCVN 9016: 2011 Rau tươi - Phương pháp lấy mẫu trên ruộng sản xuất. 2011.
3. Trần Xuân Mai, và cộng sự. Ký sinh trùng y học. Giáo trình đại học. Nhà xuất bản Y học; 2010.
4. Lê Thị Tuyết, Nguyễn Quốc Tiến, và cộng sự. Tình trạng ô nhiễm trứng giun trong các mẫu rau tại xã Vũ Phúc thành phố Thái Bình. Tạp chí phòng chống bệnh sốt rét và các bệnh ký sinh trùng. 2005;6:49-53.
5. Lê Lợi, Hoàng Tiến Cường, Nguyễn Văn Đề, Nguyễn Thị Hồng Thúy. Xác định mầm bệnh ký sinh trùng trên rau xanh tại một số chợ, cửa hàng rau tại Thành phố Nam Định. Tạp chí Y Học Thành phố Hồ Chí Minh. 2013;Phụ bản số 1(17):179-183.
6. Trần Thị Hồng. Khảo sát ký sinh trùng trên rau sống bán tại các siêu thị trên địa bàn Thành Phố Hồ Chí Minh. Tạp chí Y Học Thành phố Hồ Chí Minh. 2007;2(11):82-86.
7. Lê Thị Ngọc Kim, Vũ Đình Phương Ân, Trần Thị Hồng. Khảo sát ký sinh trùng trên rau sống bán tại chợ trên địa bàn TP. Hồ Chí Minh. Tạp chí Y Học Thành phố Hồ Chí Minh. 2007;phụ bản số 2(11):130-135.
8. Quách Kim Ngọc Tỉ lệ nhiễm mầm bệnh ký sinh trùng đường ruột trên rau ăn sống bán tại các chợ trên địa bàn Quận 2, TP. Hồ Chí Minh năm 2014. 2014;
9. Lê Thị Mỹ Hương. Tỉ lệ nhiễm ký sinh trùng trên rau ăn sống được bán tại các chợ trên địa bàn quận 8 Thành phố Hồ Chí Minh năm 2014. 2014;
10. Balarak D, Ebrahimi M, Modrek MJ, Bazrafshan E, Mahvi AH, Mahdavi Y. Investigation of Parasitic Contaminations of Vegetables Sold in Markets in the City of Tabriz in 2014. Glob J Health Sci. Oct 1 2016;8(10):54811.