THE DIETARY INTAKE IN PATIENTS UNDERGOING MAINTENANCE HEMODIALYSIS AT THAI NGUYEN CENTRAL HOSPITAL IN 2021

Trần Thị Huyền Trang1,, Trương Thị Thùy Dương1
1 Thai Nguyen University of Medicine and Pharmacy

Main Article Content

Abstract

Objective: To assess the dietary intake of patients undergoing maintenance hemodialysis at Thai Nguyen Central Hospital in 2021. Subjects and research methods: The study was conducted by descriptive method with a cross-sectional design on 228 chronic kidney failure patients undergoing dialysis at Department of Internal Medicine, Urology and Dialysis, Thai Nguyen Central Hospital. Research results: The patient’s dietay intake lacked total energy (only 72.2%) and some energy-producing nutrients (P: 92.8%, L: 91.0%, G: 68.6%). Nutrients that provide no energy (vitamin B2: 98.0%, especially vitamin A (only 18.1%) and iron (only 33.8%), lacked less than the recommended demand. Some nutrients in the patient’s diet exceed the recommended needs such as: vitamin B1 (281.1%), animal lipids (164.5%), calcium (124. 0%), vitamin C (116.5%), vitamin B3 (112.8%), phosphorus (103.2%), only sodium salt within the allowable limit (<3000 mg/day) and animal protein supplies are adequate compared to the recommended needs.

Article Details

References

1. Bộ môn Dinh dưỡng và An toàn vệ sinh thực phẩm, Trường Đại học Y Dược - Đại học Thái Nguyên (2018), Dinh dưỡng và An toàn vệ sinh thực phẩm, Nhà xuất bản giáo dục Việt Nam.
2. Bộ Y tế (2015), Hướng dẫn điều trị dinh dưỡng lâm sàng, Ban hành kèm theo quyết định số 5517/QĐ-BYT ngày 25 tháng 12 năm 2015 của Bộ trưởng Bộ Y tế, Nhà xuất bản Y học, năm 2015.
3. Bộ Y tế - Viện Dinh dưỡng (2007), Bảng nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, tr. 10 - 19.
4. Nguyễn Thị Thúy Hồng (2019), Thực trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của bệnh nhân suy thận mạn tính có lọc máu chu kỳ tại bệnh viện đa khoa tỉnh Phú Thọ, Luận văn chuyên khoa II, Trường Đại học Y Dược, Đại học Thái Nguyên.
5. Nguyễn Thị Vân Anh (2010), Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân suy thận mạn tính có lọc máu chu kỳ và các yếu tố liên quan tại khoa thận nhân tạo bệnh viện Bạch Mai, Khoá luận tốt nghiệp cử nhân Y Tế Công Cộng, Đại học Y Hà Nội.
6. Trần Văn Nhường (2013), Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của bệnh nhân suy thận mạn tính có lọc máu chu kỳ tại bệnh viện hữu nghị Việt Đức năm 2012, Luận văn thạc sĩ y học, Trường Đại học Y tế công cộng, tr. 58 - 76.
7. Viện Dinh dưỡng, Dinh dưỡng lâm sàng, Nhà xuất bản Y học, năm 2019.
8. Hakim RM, Levin N (1993), Malnutrition in hemodialysis patients, Am J Kidney Dis, 21, pp. 125 - 137.