NUTRITIONAL STATUS AND SOME RELATED FACTORS OF PATIENTS WITH TYPE 2 DIABETES TREATMENT AT DANG THUY TRAM REGIONAL GENERAL HOSPITAL in 2021 - 2022

Võ Thị Trang1,, Nguyễn Thị Hương Lan2
1 Dang Thuy Tram Regional General Hospital, Quang Ngai province
2 Institute for Preventive Medicine and Public Health, Hanoi Medical University

Main Article Content

Abstract

A cross-sectional study on 170 patients with type 2 diabetes treated at Internal Medicine Department of Dang Thuy Tram Regional General Hospital. The results shown that the normal nutritional status according to BMI was 58.2%; overweight and obesity was 32.4%; chronic energy deficiency (CED) was 9.4%. Some factors related to the status of overweight and obesity had statistical significance (p < 0.05): The night eating group increased a risk of overweight and obesity 1.9 (95% CI:1.01 - 3.74) times the no night group; the sweets group had a risk of overweight and obesity 2.0 (95% CI:1.05 - 3.89) times higher than the group that didn't eat sweets; the heart disease and hypertension group with diabetes type 2 had a risk of overweight and obesity 2.4 times (95% CI: 1.24 - 4.81) the group without the disease; The group failed fitness level had a risk of overweight and obesity 2,0 (1.02 - 3.88) higher than the group that achieved the fitnness level.

Article Details

References

1. Saeedi P, Petersohn I, Salpea P, et al. Global and regional diabetes prevalence estimates for 2019 and projections for 2030 and 2045: Results from the International Diabetes Federation Diabetes Atlas, 9th edition. Diabetes Res Clin Pract. 157.
2. Rhys Williams, Suvi Karuanga, Belma Malanda, et al. Global and regional estimates and projections of diabetes-related health expenditure: Results from the International Diabetes Federation Diabetes Atlas, 9th edition - Diabetes Research and Clinical Practice.
3. Bộ Y tế (2020). Hướng dẫn chẩn đoán và điều trị đái tháo đường típ 2 (Ban hành kèm theo Quyết định 5481/QĐ-BYT ngày 30/12/2020 của Bộ Y tế, Tr1 - 60.
4. Phạm Thị Thùy Hương (2017), Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của bệnh nhân đái tháo đường typ 2 được quản lý tại Bệnh viện đa khoa trung ương Quảng Nam năm 2016-2017. Luận văn Thạc sĩ Dinh dưỡng.
5. Khổng Thị Thúy Lan (2015), Tình trạng dinh dưỡng, khẩu phần và tập quán ăn uống của bệnh nhân ĐTĐ typ 2 tại Bệnh viện đa khoa Vĩnh Phúc năm 2014-2015. Luận văn Thạc sĩ y học. Y Hà Nội.
6. Trần Thị Lệ Thu (2017). Tình trạng dinh dưỡng và thực hành chăm sóc dinh dưỡng bệnh nhân ĐTĐ typ 2 tại khoa Nội tiết - ĐTĐ Bệnh viện Bạch Mai năm 2016 - 2017. Khóa luận tốt nghiệp cử nhân y khoa. Y Hà Nội.
7. Hồ Thị Thanh Tâm (2017). Đánh giá tình trạng dinh dưỡng và thực trạng thực hiện chế độ ăn của bệnh nhân ĐTĐ typ 2 điều trị Nội trú tại Bệnh viện lão khoa Trung ương năm 2017. Khóa luận tốt nghiệp cử nhân y khoa. Y Hà Nội.
8. Trần Thị Phương Lan (2021). Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở người bệnh ĐTĐ điều trị ngoại trú tại Bệnh viện đa khoa khu vực Quảng Bình năm 2020. Luận văn Thạc sĩ Dinh dưỡng. Đại học Y Hà Nội; 2020.
9. Nguyễn Thị Đính (2017). Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh ĐTĐ typ 2 và một số yếu tố liên quan tại khoa Nội Bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016. Khóa luận tốt nghiệp cử nhân y khoa. Y Hà Nội.