CURRENT SITUATION OF FOOD SAFETY CONDITIONS AT INSTANT ICE MANUFACTURING ENTERPRISES AND ASSOCIATED FACTORS IN QUANG BINH PROVINCE IN 2022

Trần Văn Lê1,2, Nguyễn Huy Nga3,
1 Hanoi University of Public Health
2 Quang Binh Department of Health
3 Quang Trung University, Binh Dinh Province

Main Article Content

Abstract

A cross-sectional descriptive study at instant ice production enterprises in Quang Binh province in 2022 was carried out to describe the current status of food safety conditions and assess associated factors. The results showed that 31% of the instant ice samples were infected by microorganisms and 40.5% of the production places were assessed to be not meeting the food safety requirements including the packaging (35.7%), human conditions (26.2%), equipment (7.1%) and factory conditions (4.8%). There was a statistically significant correlation between the rate of microbial infection and food safety condition factors. Production places not meeting food safety requirements in terms of general conditions, factory conditions, workers conditions, and food storage conditions, the risk of products being contaminated with microorganisms were 0.275 - 30.375 times more likely to be those that meet the food safety requirements of these conditions.

Article Details

References

1. Nguyễn Phương Thoa và cộng sự. (2018), Đánh giá mức nhiễm vi sinh vật của nước đá dùng liền tại ba quận Cầu Giấy, Nam Từ Liêm và Bắc Từ Liêm, Thành phố Hà Nội, năm 2018. Tạp chí Khoa học Nghiên cứu Sức khỏe và Phát triển.
2. Phạm Thị Ngọc Lan, Ngô Thị Tuyết Mai. (2012), Khảo sát ô nhiễm vi sinh vật trong một số thực phẩm trên đia bàn thành phố Huế năm 2010-2011. Tạp Chí khoa học, 2012.
3. Chi cục An toàn vệ sinh thực phẩm Quảng Bình. (2020), Báo cáo tổng kết hoạt động đảm bảo an toàn thực phẩm năm 2020.
4. Lê Minh Tiến. (2016), Thực trạng ô nhiễm vi sinh vật trong nước đá dùng liền và kiến thức của người sản xuất, người tiêu dùng tại tỉnh Quảng Bình năm 2016. Luận văn thạc sỹ Y tế công cộng; Trường Đại học Y Thái Bình. 2016
5. Trần Thị Tuyết Hạnh, Mạc Huy Hạnh, Chi cục An toàn vệ sinh thực phẩm tỉnh Bình Phước. (2020), Đánh giá điều kiện an toàn thực phẩm, chất lượng sản phẩm nước đá dùng liền và các yếu tố liên quan tại các cơ sở sản xuất trên địa bàn tỉnh Bình Phước năm 2019, Tạp chí Sức khỏe môi trường năm 2020.
6. Jongsamak, P., Charoenteeraboon, J., & Techaarpornkul, S. (2014). A microbial safety survey of edible ice at cafeterias and a weekly market of Silpakorn university, Sanamchandra palace. Thai Bulletin of Pharmaceutical Sciences, 9(1), 14-23.
7. Hà Thu Huyền. (2015), Đánh giá chất lượng nước đá và mô tả các yếu tố ảnh hưởng tới chất lượng nước đá tại thành phố Hà Nội năm 2015, Luận văn thạc sĩ y tế cộng đồng.