WORKER ‘S MEAL AT SOME GARMENT COMPANIES OF THE NORTH REGION IN VIET NAM

Nguyễn Thị Lan Hương1,, Đỗ Thị Phương Hà2, Lê Bạch Mai2, Đỗ Trần Hải3
1 Bệnh viện đa khoa tỉnh Phú Thọ
2 Viện Dinh dưỡng Quốc gia
3 Viện Khoa học An toàn và Vệ sinh lao động

Main Article Content

Abstract

A cross-sectional survey was carried out among the randomly selected 959 workers from 12 different garment companies in 5 provinces located at the North region in Viet Nam by weight measure and take note method to assess lunch diets of garment workers. The actual diets of workers showed that the highest average food consumption was the cereals (151,2g), vegetable and fruits (65,4g), meat and fish (58,2g). Eggs, milk, sweets, and alcoholic drinks are consumed very little. The average energy in the diet actually provided was 745.6 kcal to meet 83,9% the recommended dietary allowance (RDA) with  Protein: Lipid: Glucid ratio of 15,2: 21,7: 61,3. The ratio of Ca/P, viatmin B2, PP, calcium, iron and zinc of lunch meal were not enough to meet the RDA, reflecting the imbalance in content of vitamins and minerals in the worker's diet.

Article Details

References

1. ILO News (2005), Poor workplace nutrition hits workers’ health and productivity, ILO report, GENEVA.
2. Lê Bạch Mai (2012), Tình trạng dinh dưỡng, chất lượng an toàn vệ sinh thực phẩm bữa ăn công nhân ở khu công nghiệp – khu chế xuất, Báo cáo tại Hội thảo về thực trạng và giải pháp đảm bảo dinh dưỡng và ATVSTP bữa ăn ca tại KCN – KCX, Bình Dương.
3. Bộ Y tế - Viện Dinh dưỡng (2017), Các phương pháp điều tra khẩu phần, Nhà xuất bản Y học Hà nội.
4. Viện Dinh dưỡng - Bộ Y tế (2016); Nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam. Nhà xuất bản Y học, Ha Nội.
5. Công Đoàn Công Thương (2012), Về bữa ăn ca người lao động trọng các doanh nghiệp truy cập tại trang web: http:// moit.gov.vn/ cdpublic/News/ 10/ve-bua-angiua-ca-cua-nguoi-lao-dong-trong-cac-doanh-nghiep.aspx.
6. Meggie Gabida, Notion T. Gombe, Milton Chemhuru và các cộng sự, (2015), Foodborne illness among factory workers, Gweru, Zimbabwe, 2012: a retrospective cohort study, BMC Res Notes, 8, p. 493.
7. Makurat J, Pillai A, Wieringa FT, Chamnan C, Krawinkel MB, (2017), Estimated nutritive value of low-price model lunch sets provided to garment workers in Cambodia, Nutrients, 9:782-799.
8. Trần Thị Minh Hạnh và cộng sự (2013), Năng lượng và các chất dinh dưỡng tiêu thụ của công nhân nhập cư tại TPHCM, tạp chí Dinh dưỡng & thực phẩm, tập 9, số 3.