ASSESSMENT OF NUTRITIONAL STATUS OF PREGNANT WOMEN WHO GIVE BIRTH AT CU CHI AREA GENERAL HOSPITAL

Đồng Đăng Tiến1,, Trần Lệ Thủy2
1 Cu Chi Regional General Hospital
2 University of Medicine and Pharmacy at Ho Chi Minh City

Main Article Content

Abstract

Research objective: Determine the percentage of pregnant women at risk of nutrition and related factors based on the nutritional scale of the Nutrition Center of Ho Chi Minh City on pregnant women who give birth at the regional general hospital Cu Chi area. Methods: A cross-sectional descriptive study on nutrition surveying 398 cases of pregnant women giving birth at Cu Chi area general hospital during the period from November 2021 to May 2022. Nutrition survey based on the criteria of the nutrition scale of the Nutrition Center of Ho Chi Minh City. Results: The proportion of pregnant women at risk of nutrition using the nutritional scale of the Nutrition Center of Ho Chi Minh City 18.3% (CI 95%: 14.6 – 22.1). Factors related to abnormal nutrition in which women with inadequate antenatal examination increased the risk of nutritional abnormalities 6.1 times (CI 95%: 3.3 – 11.1; p = 0.000). Women who did not receive nutrition counseling had an increased risk of nutritional abnormalities 5.4 times (CI 95%: 2.9 – 9.9; p = 0.000). The difference was statistically significant (p<0.05). Conclusion: Adequate antenatal care and adequate nutrition counseling reduce the risk of nutritional abnormalities during pregnancy

Article Details

References

1. Paola Castrogiovanni and Rosa Imbesi (2017), "The Role of Malnutrition during Pregnancy and Its Effects on Brain and Skeletal Muscle Postnatal Development", Journal of Functional Morphology and Kinesiology.
2. Bộ Y tế (2017), Hướng dẫn quốc gia về dinh dưỡng cho Phụ nữ có thai và bà mẹ cho con bú - Ban hành kèm theo Quyết định số 776/QĐ-BYT ngày 08 tháng 3 năm 2017 của Bộ trưởng Bộ Y tế, Vụ Sức khỏe Bà mẹ - Trẻ em Hà Nội.
3. Lanzone A Triunfo S (2015), "Impact of maternal under nutrition on obstetric outcomes", J Endocrinol Invest. 38(1), pp 31 - 8.
4. H. Dang Yan, S. Zhang, Y. S. Luo (2020), "Dietary patterns of Chinese women of childbearing age during pregnancy and their relationship to the neonatal birth weight", Nutr J. 19(1), 89.
5. Pellowski JA Zar HJ, Cohen S, (2019), "Maternal health and birth outcomes in a South African birth cohort study", PLoS One. 14(11).
6. Bệnh viện đa khoa khu vực Củ Chi (2017), Quyết định số: 897/BVĐK - thực hiện phiếu đánh giá tình trạng dinh dưỡng và ghi mã số chế độ ăn vào HSBA ngày 26/10/2017, BVĐK Củ Chi, Thành phố Hồ Chí Minh.
7. Trung tâm dinh dưỡng Thành phố Hồ Chí Minh (2019), Mẫu 02 - TTDD Phiếu dánh giá tình trạng dinh dưỡng do Trung tâm Dinh dưỡng Thành phố Hồ Chí Minh xây dựng dưới sự hỗ trợ của UNICEF tại Việt Nam, Thành phố Hồ Chí Minh, Trung tâm Dinh dưỡng Thành phố Hồ Chí Minh.
8. Tô Mai Xuân Hồng, Đỗ Đình Trung (2021), "Đánh giá tình trạng dinh dưỡng theo thang đo của trung tâm dinh dưỡng Tp.HCM đối với thai phụ đến sinh tại bệnh viện đa khoa khu vực phía Nam Bình Thuận", Tạp chí Y học Việt Nam. 502(2), tr. 25 - 29.