RELATIONSHIP BETWEEN NUTRITIONAL KNOWLEDGE AND PRACTICES OF MOTHERS AND THEIR CHILD'S NUTRITIONAL STATUS
Main Article Content
Abstract
Background: Nutrition plays a very important role in the comprehensive development of children. Malnutrition can be life-threatening for children by weakening the immune system and making children more susceptible to death from common diseases such as diarrhea, pneumonia, etc. Objective: To assess the relationship between nutritional knowledge and practices of mothers and nutritional status of children. Subjects and research methods: A cross-sectional descriptive study was conducted on 250 children aged from 6-24 months visiting the Nutrition Clinic, at National Children's Hospital. Results: The risk of malnutrition in the group of children who ate complementary foods at the wrong time was 2.08 times higher than the group of children who ate complementary foods at the right time, the risk of malnutrition in the group of children who ate complementary foods incorrectly was 3.9 times higher than the group of children who ate correctly (p < 0.05). The duration of each meal more than 30 minutes increased the risk of malnutrition 4.06 times. Conclusion: Mothers with good nutritional knowledge and practices help children have less risk of malnutrition.
Article Details
Keywords
children, nutrition, malnutrition, knowledge.
References
2. Mai Thị Tâm (2010). Thực trạng nuôi con bằng sữa mẹ và ăn bổ sung của các bà mẹ có con dưới 2 tuổi, Luận văn thạc sỹ Y học, Hà Nội.
3. Viện Dinh dưỡng, UNICEF (2013). Giám sát điều tra dinh dưỡng 2013, Viện Dinh dưỡng, Hà Nội.
4. Chu Thị Phương Mai (2014). Đánh giá tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố ảnh hưởng đến dinh dưỡng của trẻ từ 6 - 24 tháng tuổi tại phòng khám dinh dưỡng - Bệnh viện Nhi Trung ương, Khóa luận tốt nghiệp bác sỹ y khoa, Trường Đại học Y Hà Nội.
5. Tô Thị Hảo (2011). Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố ảnh hưởng đến trẻ SDD tại phòng khám Dinh dưỡng Bệnh Viện Nhi Trung ương, Luận văn Thạc sỹ y học, Trường Đại học Y Hà Nội, Hà Nội năm 2007.
6. Tô Thị Huyền (2011). Đánh giá nguy cơ suy dinh dưỡng trên bệnh nhân viêm phổi bằng phương pháp SGA (subjective global assessment) tại khoa Hô Hấp bệnh viện Nhi Trung ương năm 2011-2012, Luận văn thạc sỹ, Đại học Y Hà Nội.
7. Odunaya S.I, Oyewole A.O. (2006). Risk factors for malnutrition among rural Nigerian children. Asia Pac J Clin Nutr - Pu, 15(4),491.
8. Casapia M., Joseph S.A, Nunez C, Rahme E, Gyorkos J.W. (2007). Paratise and malternal risk factors for malnutrition in preschool - age children in Belen, perusing the new WHO Child Growth Standards. BrJ, 2007 Dec, 98 (6), 1259.