WORKER‘S MEAL AT SOME GARMENT AND FOOTWEAR COMPANIES OF THE SOUTHERN REGION IN VIETNAM

Thị Hạnh Lê1,, Thị Phương Hà Đỗ2, Thùy Linh Phạm1, Thị Vân Nguyễn3, Ngọc Anh Nguyễn1
1 Hanoi medical university
2 National Institute of Nutrition
3 Huu Nghi hospital

Main Article Content

Abstract

A cross-sectional study was carried out on 1525 workers in 16 labor facilities in 2 industries of garment and footwear in the southern region to assess the shift meals’ nutritional status of workers in 2017. The results show that the average food consumed in the workers' meals is the cereal group (131.52g), followed by other vegetables and fruits (78.1g), meat, fish and seafood (66.35g), dark green vegetables, red yellow vegetables (40.43g). Beans and products ; confectionery, soft drinks; eggs and alcoholic beverages have very little consumption. Meals have a balanced protein, lipid and glucid ratio of 15.8:20.6:63.9. However, the ratios of calcium/phosphorus, fiber/1000kcal, Vitamin B2/1000kcal are not balanced with the ratio 0.47, 3.33, 0.34. The energy of the shift meal meets 63.6% of women’ s ecommended  dietary  allowance and 75.9% of the female. The level of energy response in women is higher than in men, the difference is statistically significant (p<0.005).

Article Details

References

1. The PLoS Medicine Editors (2011) Poor Diet in Shift Workers: A New Occupational Health Hazard? PloS Med 8(12): e1001152. doi:10.1371/journal.pmed.1001152.
2. Canella DS1, Bandoni DH, Jaime PC (2013) Energy density in the diet of workers from São Paulo, Brazil, and associated socio-demographic factors. Rev Bras Epidemiol.;16(2):257-65. doi: 10.1590/S1415-790X2013000200003.
3. Nguyễn Thị Lan Hương (2022). Thực trạng bữa ăn ca công nhân dệt may tại một số tỉnh miền Bắc và hiệu quả cải thiện khẩu phần tại thành phố Hải Dương. Luận án tiến sĩ, Viện Dinh dưỡng Quốc gia.
4. Bộ Y tế - Viện Dinh dưỡng (2017). Các phương pháp điều tra khẩu phần, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.
5. WHO (2000) – Obesity: Preventing and managing the Global Epidemic – Report of WHO Consultion, Geneva.
6. Md Golam H, Monjura A, Md Shadab IS et al. (2014). Morbidity patterns, nutritional status, and healthcare-seeking behavior of female garment workers in Bangladesh, Electronic physician, 6(2): 801-807.
7. Syahidatul KMH, Sheby PG, Karen MT (2019). Health outcomes among garment workers in low-middle income countries: A scoping Revie, Women Health Bull, 6(3): e91127.
8. Meggie Ciabida, Notion TG, Milton C (2015). Foodborne illness among factory workers, Gweru, Zimbabwe, 2012: a retrospective cohort study, BMC Res Notes, 8: 493.
9. Trần Thị Minh Hạnh và cộng sự (2013), Năng lượng và các chất dinh dưỡng tiêu thụ của công nhân nhập cư tại TPHCM, tạp chí Dinh dưỡng & thực phẩm, tập 9, số 3.
10. Phạm Thu Thủy (2022). Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người lao động Công ty Than Quảng Ninh năm 2021. Luận văn tốt nghiệp Thạc sĩ Dinh dưỡng, Đại học Y Hà Nội.