CONSUMPTION FREQUENCY OF FOOD GROUPS BY THE ELDERLY IN TRA VINH

Thị Hồng Nhung Huỳnh 1,, Thị Nhật Tảo Nguyễn1, Thị Hồng Ngọc Huỳnh 1, Thị Ngoãn Nguyễn1, Trần Tố Trân Nguyễn2
1 Tra Vinh university
2 University of Medicine and Pharmacy at Ho Chi Minh City

Main Article Content

Abstract

Objectives: To survey the consumption frequency of food groupsby the elderly in Tra Vinh. Methods: A descriptive cross-sectional study was used on 627 elderly people in Tra Vinh province from October 1, 2021 to July 30, 2021. The Food Frequency Questionnaire (FFQ) was used to survey the consumption frequency of food groups and compare it with the Reasonable Nutrition Pyramid for Adults of the National Institute of Nutrition of Vietnam as well as survey the correlation with malnutrition according to MNA-SF (Mini Nutritional Assessment – Short form). Results: Beverage group: subjects aged 60-69 years had the highest frequency of consumption (median = -0.45), followed by subjects aged 70-79 years with the lowest consumption frequency (median = -0.43) and subjects aged ≥ 80 years with the lowest consumption frequency (median = -0.77), with statistical significance p= 0.018. Milk group: subjects ≥ 80 years old had a lower frequency of consumption (median = -0.39) compared to the group of 70-79 years old (median = -0.18) and the group of 60-69 years old (median = -0.13), with statistical significance p = 0.048. The Processed Foods group of 70-79 years old and the group of from 80 years old and above have similar consumption frequency (median = -0.59 and median = -0.58), lower than the group of 60-69 years old (median = -0.38), with statistical significance p = 0.024. Conclusions: The consumption frequency of food groups by the 80 year-old group was lower than that of the rest of the age groups. In addition, the frequency of food consumption did not meet the needs of the Adult Rational Nutrition Pyramid of Viet Nam. Vietnam National Institute of Nutrition. Most of the food groups contribute to the nutritional status according to MNA-SF of the elderly (with p < 0.05).

Article Details

References

1. Bộ Y tế, Viện Dinh dưỡng. Tháp Dinh dưỡng hợp lý cho người trưởng thành (giai đoạn 2016 - 2020) - Mức tiêu thụ trung bình cho một người trong một ngày, 2018.
2. Hà Thị Ninh và cộng sự, "Tình trạng dinh dưỡng người cao tuổi huyện Mỏ Cày Bắc tỉnh Bến Tre năm 2011", Tạp chí Y học Thành phố Hồ Chí Minh, 2011, Tập 18 (Số 6).
3. Nguyễn Bách, Nguyễn Đức Công, Vũ Đình Hưng, Liên Châu Thị Kim, "Đặc điểm về rối loạn nước và điện giải trong Suy thận cấp ở người lớn tuổi", Tạp chí Y Dược TP Hồ Chí Minh, 2012,16 (01), trang 185-189.
4. Nguyễn Thị Nhật Tảo, Phạm Thị Lan Anh và cộng sự, "Tỷ lệ suy dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở người cao tuổi dân tộc Khmer tại huyện Trà Cú, tỉnh Trà Vinh năm 2020", Y học Dự Phòng Việt Nam, 2021, 3 (31), trang 121-128.
5. Tổng cục Thống kê. Thông cáo báo chí Kết quả Tổng điều tra Dân số và Nhà ở năm 2019. Trung tâm Tư liệu và Dịch vụ Thống kê, 2019.
6. Drewnowski A, Evans W. J, "Nutrition, physical activity, and quality of life in older adults: summary", 2001, 56 (suppl_2), pp. 89-94.
7. Wilma Leslie, Catherine Hankey, "Aging, nutritional status and health", Healthcare, 2015, 3 (3), pp. 648-658.