CURRENT STATUS OF NUTRITION SCREENING, ASSESSMENT AND CONSULING FOR INPATIENTS AT HANOI NATIONAL HOSPITAL OF ODONTO-STOMATOLOGY 2021–2022
Main Article Content
Abstract
Objective: To descript the current status of nutrition screening, assessment and counseling for inpatients at the Hanoi National Hospital of Odonto-Stomatology. Subject and method: Cross-sectional study among of 120 patients, indicated for maxillofacial surgery, aged from 18-65 years old. Collecting data by interviewing a pre-designed set of questions. Results: The prevalence of patients who recived nutrition screening, assessment and counseling before surgery was >90%; after surgery, the prevalence of patients who received nutrition counseling was 62.5%, the prevalence of patients found the nutrition counselling easily undestand and practical was 78.7%. Conclusion: The nutrition screening, assessment, and counseling for inpatients with maxillofacial surgery is quite good.
Article Details
Keywords
Status of nutrition screening, assessment, counseling
References
2. Pressoir M., Desné S., Berchery D., et al. (2010). Prevalence, risk factors and clinical implications of malnutrition in French Comprehensive Cancer Centres. Br J Cancer, 102(6), 966–971.
3. Bộ Y tế (2020). Thông tư số 18/2020/TT-BYT Quy định về hoạt động dinh dưỡng trong bệnh viện.
4. Bộ Y tế (2016). Bộ tiêu chí chất lượng bệnh viện Việt Nam (phiên bản 2.0) theo Quyết định số 6858/QĐ-BYT.
5. Nguyễn Văn Khang và Nguyễn Đỗ Huy (2013). Hiểu biết và quan điểm về dinh dưỡng của cán bộ y tế bệnh viện đa khoa tỉnh Hải Dương. Tạp chí Y học thực hành, 878(8), 17–20.
6. Hội nghị Khoa học Dinh dưỡng - Tăng cường chất lượng nguồn nhân lực dinh dưỡng tại Việt Nam - Tin liên quan - Cổng thông tin Bộ Y tế. , accessed: 03/15/2023.
7. Nguyễn Thị Hà Thu (2017). Thực trạng tư vấn dinh dưỡng, cung cấp suất ăn bệnh lý và mức độ hài lòng của bệnh nhân về việc sử dụng suất ăn bệnh lý tại Bệnh viện Trung ương Quân đội 108. Khóa luận tốt nghiện Cử nhân Dinh dưỡng, Đại học Y Hà Nội.
8. Đỗ Thị Lan (2015). Đánh giá nhu cầu khám, tư vấn dinh dưỡng và cung cấp suất ăn điều trị cho bệnh nhân tại bệnh, Luận văn Cử nhân Y khoa, Đại học Y Hà Nội.