NUTRITIONAL STATUS AND PREVALENCE OF METABOLIC SYNDROME AMONG PEOPLE AGED 25 TO 64 YEARS OLD IN THAI BINH PROVINCE IN 2019
Main Article Content
Abstract
Objective: To assess the nutritional status and prevalence of metabolic syndrome among people aged 25-64 years old living in 6 communes/wards of 6 districts and cities in Thai Binh province in 2019. Methodology Research: A cross-sectional descriptive study with analysis. Results: The proportion of subjects participating in the study were overweight and obese based on BMI was 11.8% and 0.7%, respectively. The proportion of subjects participating in the central obesity study accounted for 18.1%. In which, the percentage of women with central obesity accounted for 26.3%, which was higher than that of 9.9% of men with a statistically significant difference, p<0.05. The prevalence of metabolic syndrome among study participants was 28.4%. In which, people with BMI ≥ 25 have metabolic syndrome accounted for 57.8%, higher than the group of normal weight and underweight with statistical significant difference, p<0.05. The percentage of people with central obesity with metabolic syndrome was 74.8%. People with high blood pressure, glucose and triglycerides, and low HDL-C had metabolic syndrome, respectively, 57.1%; 63.6%; 54.1% and 44.5%, higher than those with these indicators in the normal range and the difference is statistically significant, p<0.05. Conclusion: The study shows that the prevalence of overweight and obesity among people aged 25-64 years old in 6 communes/wards of 6 districts and cities in Thai Binh province in 2019 was 11.8%; 0.7% and the prevalence of metabolic syndrome was 28.4%.
Article Details
Keywords
nutritional status, metabolic syndrome, 25 to 64 years old, Thai Binh.
References
2. Bộ Y tế và Cục Y tế dự phòng (2015), "Điều tra quốc gia yếu tố nguy cơ bệnh không lây nhiễm", 2015.
3. Đỗ Văn Lương (2015), "Thực trạng mắc hội chứng chuyển hóa và một số yếu tố liên quan ở người trưởng thành tại huyện Vũ Thư, Thái Bình năm 2013", Tạp Chí Dinh Dưỡng và An Toàn Thực Phẩm, số 11(5), tr. 12-13.
4. Nguyễn Quốc Việt, Tạ Văn Bình, Đoàn Thái Hưng, và cộng sự (2012), "Nghiên cứu Hội chứng chuyển hóa tại một số khu vực nội thành Hà Nội (theo tiêu chuẩn IDF-2005)", Tạp chí Y học thực hành, số 825(6), tr. 129-132.
5. World Health Organization (WHO) (1995), "Physical status: the use and interpretation of anthropometry: report of a WHO Expert Committee. Published 1995", Geneva, Switzerland: WHO Technical Report Series 854; p 378 http://whqlibdoc.who.int/trs/WHO_TRS_854.pdf
6. Đỗ Văn Lương (2019), Hiệu quả sử dụng gạo lật nảy mầm hỗ trợ kiểm soát các yếu tố thành phần hội chứng chuyển hóa trên bệnh nhân đái tháo đường typ 2 ngoại trú, Luận án Tiến sĩ, Viện Dinh dưỡng quốc gia.
7. Cao Thị Thu Hương và Lê Danh Tuyên (2017), "Thừa cân- béo phì và các yếu tố xác định hội chứng chuyển hóa trên phụ nữ 25 – 59 tuổi tại hai phường, quận Bắc Từ Liêm, Hà Nội", Tạp chí y học Việt Nam, Tập 453, 2017, 4(1): Tr. 57- 63.
8. Pischon T. et al (2008), "General and abdominal adiposity and risk of death in Europe", N Engl J Med, 359(20): p. 2105–20.