FACTORS RELATED TO ANEMIA IN PREGNANT WOMEN IN THE LAST TRIMESTER OF PREGNANCY AT TRA VINH OBSTETRICS AND PEDIATRICS HOSPITAL
Main Article Content
Abstract
Objectives: This study aims to describe some factors related to anemia among pregnant women in the last trimester of pregnancy at Tra Vinh Obstetrics and Pediatrics Hospital. Material and method: A cross-sectional study was conducted with 166 pregnant women during the last trimester of pregnancy at Tra Vinh Obstetrics and Pediatrics Hospital from October 2022 to December 2022. Results: A History of anemia in previous pregnancy and a history of gastrointestinal disease were associated with anemia. Conclusion: Anemia in pregnancy is a significant community health problem at Tra Vinh Obstetrics and Pediatrics Hospital
Article Details
Keywords
Anemia, pregnant women, last trimester of pregnancy
References

2. Nguyễn Thị Tường Thái (2020), Tỉ lệ thiếu máu và thiếu máu thiếu sắt ở phụ nữ mang thai đến khám tại bệnh viện quận Thủ Đức năm 2020, Luận văn Thạc sĩ y học dự phòng, Đại học Y Dược TPHCM, TP HCM.

3. Trần Văn Vũ (2018), Tỷ lệ thiếu máu thiếu sắt ở phụ nữ mang thai 3 tháng đầu tại bệnh viện đa khoa tỉnh Bình Thuận, Luận văn Chuyên khoa II, Đại học Y Được TP HCM, TP HCM.

4. Viện dinh dưỡng quốc gia (2020), Tổng điều tra dinh dưỡng 2019 -2020.

5. C. Smith và các cộng sự (2019), "Maternal and Perinatal Morbidity and Mortality Associated With Anemia in Pregnancy", Obstetrics and gynecology. 134(6), tr. 1234-1244.

6. M. A. Alreshidi và H. K. Haridi (2021), "Prevalence of anemia and associated risk factors among pregnant women in an urban community at the North of Saudi Arabia", Journal of preventive medicine and hygiene. 62(3), tr. E653–E663.

7. R. C. Dodzo, R. E. Ogunsakin và T. G. Ginindza (2022), "Prevalence and associated risk factors for anaemia amongst pregnant women attending three antenatal clinics in Eswatini", African journal of primary health care & family medicine. 14(1), tr. 1-9.

8. William Gardner và Nicholas Kassebaum (2020), "Global, Regional, and National Prevalence of Anemia and Its Causes in 204 Countries and Territories, 1990–2019", Current Developments in Nutrition. 6(2), tr. 830.
