NUTRITIONAL STATUS OF PATIENTS UNDERGOING PERITONEAL SURGERY AT THE DEPARTMENT OF GENERAL SURGERY IN CAN THO CENTRAL GENERAL HOSPITAL

Kim Huệ Phan1,, Thị Hường Lê2, Thị Kim Định Lê3
1 Can Tho University of Medicine - Pharmacy
2 Can Tho Central General Hospital
3 City Obstetrics and Gynecology Hospital. Can Tho

Main Article Content

Abstract

Background: Nutritional status is one of the factors determining the success of surgery and and preoperative nutritional screening helps identify patients at risk of malnutrition. Objectives: Evaluation of nutritional status and some related factors of patients undergoing peritoneal surgery with preparation at the General Surgery Department of Can Tho Central General Hospital. Methods: A cross-sectional study was conducted on 92 in-patients undergoing elective peritoneal surgery are hospitalized ≥ 2 days in Can Tho Central General Hospital from August to December 2019. Nutrition status was defined by body weight index (BMI), compare with SGA and bio-chemical index, such as Albumin and Pre-albumin. Results: the prevalence of malnutrition by SGA in patients with prepared-peritoneal surgery was 63%, meanwhile there is only 22,5% patients with malnutrition according to BMI classification. Associated factors related to nutritional status in patients with peritoneal surgery are age, place of residence and caregivers. Conclusions: The SGA method should be use for accessing patients at risk of malnutrition to classify early the nutritional status of the patient. Therefore, all hospitalized patients should have their nutritional status assessed for early detection of malnutrition. It should be taken care of elderly patients, living in rural areas, and unaccompanied patients.

Article Details

References

1. Nguyễn Duy Hiếu (2016), Tình trạng dinh dưỡng và chế độ nuôi dưỡng bệnh nhân phẫu thuật đường tiêu hóa tại khoa Ngoại bệnh viện Bạch Mai, Luận văn Thạc sỹ y học trường đại học Y Hà Nội
2. Phạm Thị Thu Hương và Cao Thị Thu Hương (2012), "Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần của bệnh nhân ung thư đại - trực tràng điều trị hóa chất tại Bệnh viện Bạch Mai", Y học Việt Nam, 430(2), 104-108.
3. Trần Thị Giáng Hương và Nguyễn Thùy Linh (2016), “Tình trạng dinh dưỡng trước, sau phẫu thuật và một số yếu tố liên quan đến biến chứng sau phẫu thuật trên 39 bệnh nhân tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2015”. Tạp chí Y Dược Thực hành 175, 5(1), 85–92.
4. Đặng Trần Khiêm (2013), "Tình trạng dinh dưỡng chu phẫu và kết quả sớm sau mổ các bệnh gan mật tụy.", Tạp chí Y Học Thành phố Hồ Chí Minh, tr. 328-334.
5. Lưu Ngân Tâm, Nguyễn Thị Quỳnh Hoa (2009), "Tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân lúc nhập viện tại bệnh viện Chợ Rẫy". Tạp chí Y học, Đại học Y Dược TP.HCM, 13: 305-312. (5)
6. Devoto G và các cộng sự (2006), "Prealbumin serum concentrations as a useful tool in the assessment of malnutrition in hospitalized patients", Clinical chemistry. 52, tr. 2281-2285. (6)
7. Garth AK và Newsome CM (2010), "Nutritional status, nutrition practices and post-operative complications in patients with gastrointestinal cancer", Journal of human nutrition and dietetics. 23, tr. 393-401. (7)
8. Pham Van Nang, Cox-Reijven P L M, Greve J W, Soeters P B (2006), "Application of subjective global assessment as a screening tool for malnutrition in surgical patients in Vietnam". Clinical Nutrition) 25: 102-108. (8)
9. Raguso CA, Dupertuis YM và Pichard C (2003), "The role of visceral proteins in the nutritional assessment of intensive care unit patients", Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 6, tr. 211-216. (9)
10. Rasetti, Santori (2018), “Impact of patients nutritional status on major surgery outcome”, Eur Rev Med Pharmacol Sci, Vol. 22 - N. 11, tr. 3524-3533.