THE NUTRITIONAL STATUS OF GRADE 10 STUDENTS AT THAI NGUYEN GANG THEP HIGH SCHOOL IN 2020

Ngô Hồng Nhung, Trương Thị Thùy Dương

Main Article Content

Abstract

Background: High school students are the object of concern because this is the main workforce in the future, this age is the age to continue to improve physically. Therefore, improper nutrition can lead to long-term effects on health, disease, learning ability and reduced ability to work later. Objective: To evaluate the nutritional status of 10th grade students at Gang Thep High School, Thai Nguyen city in 2020. Research subjects and methods: The study was conducted by descriptive method, cross-sectional design on all 10th grade students of Gang Thep High School, Thai Nguyen city. Research results: The rate of students suffering from stunting was quite high 12.7%: Moderate malnutrition accounts for 12.0%, severe malnutrition accounts for only 0.7%. The rate of stunting malnutrition among female students (13.0%) was higher than that of male students (12.2%), but the difference was not statistically significant between the prevalence of stunting between two sexes (p >0.05). The rate of malnutrition and emaciation of students accounts for 6.9%. Female students (7.5%) had a higher rate of malnutrition than male students (6.1%). The rate of overweight and obesity accounted for 13.8%. In which, the rate of overweight and obesity among male students (17.9%) was significantly higher than that of female students (10.6%).

Article Details

References

1. Lê Trần Tuấn Anh, Nguyễn Thị Thắm, Nguyễn Đức Dương, Nguyễn Quang Hùng (2021), Thực trạng suy dinh dưỡng thể thấp còi và một số yếu tố liên quan ở một số trường trung học phổ thông tại Hải Phòng năm 2019, Tạp chí Y học dự phòng, tập 31, số 1, tr. 66 - 71.
2. Nguyễn Nhật Cảm, Nguyễn Thị Thi Thơ, Nguyễn Thị Kiều Anh (2017), Tỷ lệ suy dinh dưỡng thể gày còm và một số yếu tố liên quan của học sinh từ 11 - 17 tuổi tại thành phố Hà Nội, Tạp chí Y học dự phòng, tập 27, số 7, tr. 120 - 129.
3. Lê Thị Hợp, Huỳnh Nam Phương (2011), Thống nhất về phương pháp đánh giá tình trạng dinh dưỡng bằng nhân trắc học, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, 7(2) tr. 28 - 29.
4. Trần Thị Minh Hạnh, Vũ Quỳnh Hoa và Đỗ Thị Ngọc Diệp (2012), Diễn tiến tình trạng dinh dưỡng và tăng trưởng học sinh Tp. HCM 2002- 2009, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm; 8(4): tr.17 - 26.
5. Nguyễn Thị Thắm, Lê Trần Tuấn Anh, Nguyễn Đức Dương, Hoàng Thị Giang, Nguyễn Quang Hùng (2021), Thực trạng thừa cân, béo phì và một số yếu tố liên quan ở học sinh một số trường phổ thông trung học tại Hải Phòng năm 2019 - 2020, Tạp chí Y học dự phòng, tập 31, số 1, tr. 148 - 154.