THE NUTRITIONAL PRACTICE OF GOUT PATIENTS AT DUC GIANG GENERAL HOSPITAL, IN 2020

Văn Thường Nguyễn 1, Thị Chinh Nguyễn 2, Thị Lý Trần3,, Phương Hoa Nguyễn 4
1 Duc Giang hospital
2 Duc giang hospital
3 National lung hospital
4 HMU

Main Article Content

Abstract

Background: Nutrition plays an important role in the prevention and treatment of gout. Maintaining a reasonable diet helps to improve the effectiveness of treatment for gout patients. Objectives: Survey on nutritional practice of gout patients at the Musculoskeletal Unit, Duc Giang General Hospital 2020. Methods: Cross-sectional survey. Results: The study collected information from 114 gout patients being treated at the Musculoskeletal Unit, Duc Giang General Hospital through questionairs. The results showed 43% of patients had practice of nutrition. Three factors related to patient's nutritional practice are gender, education and occupation (p<0.05).

Article Details

References

1. Vũ Đình Hùng (2013), “Bệnh gút”, cập nhật kiến thức- thực hành thấp khớp học 2013, Bệnh viện Chợ Rẫy thành phố Hồ Chí Minh, tr.72-99
2. Nguyễn Thị Ngọc Lan (2008), “Bệnh gút”, Bài giảng Bệnh học Nội khoa, Nhà xuất bản Y học Hà Nội, Tập II, tr.320-331.
3. Nguyễn Thu Giang (2008), Lịch sử bệnh gút, htt://benhgout.net.
4. Nguyễn Thị Xuyên (2007), Hướng dẫn chế độ ăn bệnh viện, Nhà xuất bản Y học- Bộ Y tế, tr 5-76.
5. Chang C. H., Chen Y. M., Chuang Y. W. et al (2009), "Relationship between hyperuricemia (HUC) and metabolic syndrome (MS) in institutionalized elderly men", Archives of Gerontology and Geriatrics, 49, S46-S49.
6. Trần Ngọc Ân (2004), “Điều trị bệnh gút, Điều trị học nội khoa”, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, Tập I, tr.231-236
7. Đặng Hồng Hoa (2009), “Tình hình bệnh gút mạn tính tại bệnh viện E trong năm 2008”.
8. Phạm Quang Cử (2009), “Nghiên cứu các biến chứng của bệnh gout”, Y học thực hành, (số 09//2009).
9. Nguyễn Thị Lâm, Phạm Thị Thu Hương và Nguyễn Trọng Hùng (2011), “Đánh giá hiệu quả của tư vấn chế độ ăn cho bệnh nhân gút dựa trên các thực phẩm sẵn có của Việt Nam”, Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm/ Journal of Food and Nutrition Sciences, 7(2), tr.1.