THE EFFICIENCY OF USING MICRONUTRIENTS FORTIFIED RECONSTITUTED MILK FOR ANTHROPOMETRIC STATUS OF PRESCHOOL CHILDREN IN YEN BAI PROVINCE, 2018

Nguyễn Song Tú, Nguyễn Thị Lâm, Hoàng Nguyễn Phương Linh, Nguyễn Thuý Anh

Main Article Content

Abstract

Micronutrient fortified food is an essential solution to improve the nutritional status of children. A randomized controlled study was conducted to evaluate the effectiveness of intervention using micronutrients fortified reconstituted milk with 19 micronutrients and minerals (2 boxes/180ml/day) for the anthropometric status of 666 children aged 36 – 70 months at preschools. The results showed that the intervention group's weight was increased statistical significance of 0,80 kg and 1,29 kg compared to 0,59 kg and 1,07 kg in the control group after 3 and 6 months of intervention (p< 0.001). The difference of weight (T3-T0), (T6-T0) and difference of weight for age z-score (WAZ) and weight for height z-score (WHZ) improved statistically (p <0.001); However, it had not found a significant change in the prevalence of the risk of underweight - stunting - wasting and underweight – stunting - wasting between the intervention group and the control group (p> 0.05). Micronutrients fortified reconstituted milk can be used as a supplement for preschoolers to contribute to improving nutritional status.

Article Details

References

1. Viện Dinh dưỡng. Tỷ lệ suy dinh dưỡng trẻ em dưới 5 tuổi theo các mức độ, theo vùng sinh thái 2018. http://chuyentrang.viendinhduong.vn/vi/so-lieu-thong-ke/so-lieu-thong-ke.html, 2019.
2. Grillenberger M, Neumann CG, Murphy SP, Bwiboz NO. Food supplements have a positive impact on weigh gain an the addition animal source food increase lean body mass of Kenyan school children. J.Nutr, 2003; 133: 3957S-3964S.
3. Mavil MCC, Erniel BB and Leonora NP. Effects of Nutrient-Fortified Milk-Based Formula on the Nutritional Status and Psychomotor Skills of Preschool Children. J Nutr Metab, 2017; Published online.
4. Nga TT, Winichagoon P, Dijkhuizen MA, Khan NC et al. Multi-micronutrient-fortified biscuits decreased prevalence of anemia and improved micronutrient status and effectiveness of deworming in rural Vietnamese school children. Am J Clin Nutr, 2009; 139:1013-1021.
5. Trần Thuý Nga. Hiệu quả bổ sung sữa “Vinamilk 100% sữa tươi – học đường”, sữa “Vinamilk ADM GOLD – học đường” có bổ sung vi chất đối với tình trạng dinh dưỡng và vi chất dinh dưỡng ở trẻ 7 – 10 tuổi sau 6 tháng can thiệp. Báo cáo nghiệm thu kết quả nghiên cứu đề tài cấp Viện, 2017.
6. WHO. Multicentre Growth Reference Study Group. WHO Child Growth standards: Length/ height-for-age, weight-for-age, weight-for-length, weight-for-height and body mass index-for-age. Methods and development. Geneva, 2006.
7. Viện Dinh dưỡng. Hiệu quả cải thiện tình trạng dinh dưỡng và vi chất dinh dưỡng của sử dụng sữa tươi TH True milk bổ sung vi chất “ Sữa tươi tiệt trùng sữa học đường - có đường” của học sinh mẫu giáo và tiểu học của huyện Nghĩa Đàn. Báo cáo kết quả nghiên cứu khoa học, 2014.
8. Trương Tuyết Mai. Hiệu quả của sữa uống lên men Yakul-Lactobacillus casei Shirota – lên tình trạng tiêu hóa, nhiễm khuẩn hô hấp và dinh dưỡng ở trẻ 3-5 tuổi tại 4 xã tỉnh Thanh Hóa. Báo cáo nghiệm thu đề tài nghiên cứu khoa học cấp Viện năm 2018.