SWALLOWING DISORDERS AND SOME RELATED FACTORS IN STROKE PATIENTS AT HANOI MEDICAL UNIVERSITY HOSPITAL

Văn Đan Nguyễn , Quang Trung Trương

Main Article Content

Abstract

Objective: To describe the status of swallowing disorders and some related factors in stroke patients at Hanoi Medical University Hospital. Methods: A cross-sectional descriptive study was performed on 160 stroke patients from 6/2022 to 9/2023 at the Department of Internal Medicine, Hanoi Medical University Hospital. Results: The proportion of stroke patients with swallowing disorder assessed by the GUSS test was 33.1%, of which the degree of mild dysphagia accounted for 15.6%, and the average dysphagia accounted for 9.4%. and severe swallowing disorders accounted for 8.1%. Subjects with comorbidities had a risk of swallowing disorder 5.07 times higher than subjects without comorbidities (OR=5.0, 95%CI:1.78–14.4) and both the two hemispheres have a 2.78 times higher risk of swallowing disorder than subjects with only left hemisphere damage (OR= 2.78, 95% CI: 1.05 – 7.32). Conclusion: Attention should be paid to early assessment and intervention in patients with risk factors for dysphagia to improve the prognosis of stroke patients.

Article Details

References

1. Nguyễn Văn Tâm, Trần Thị Quỳnh Chi, Nguyễn Thị Hải Hà. Đặc điểm lâm sàng và một số yếu tố liên quan đến rối loạn nuốt ở bệnh nhân tai biến mạch máu não điều trị tại viện Y học biển năm 2019. Tạp chí Y học Việt Nam. 2021;509(Số chuyên đề):34-40.
2. Yang C, Pan Y. Risk factors of dysphagia in patients with ischemic stroke: A meta-analysis and systematic review. PloS one. 2022; 17(6):e0270096.
3. Nguyễn Thế Dũng. Nghiên cứu đánh giá tình trạng nuốt ở bệnh nhân tai biến mạch máu não chưa đặt nội khí quản điều trị tại Bệnh viện Bạch Mai: Luận văn thạc sĩ y học, Đại học Y Hà Nội; 2009.
4. Post MW, Visser-Meily JM, Gispen LS. Measuring nursing needs of stroke patients in clinical rehabilitation: a comparison of validity and sensitivity to change between the Northwick Park Dependency Score and the Barthel Index. Clinical rehabilitation. 2002;16(2):182-189.
5. Trịnh Thị Thảo, Vi Hải Yến, Hoàng Đức Chiến, Nguyễn Quang Ân. Nghiên cứu rối loạn nuốt trên bệnh nhân đột quỵ não cấp tại Trung tâm đột quỵ-Bệnh viện Đa khoa tỉnh Phú Thọ. Tạp chí Y học Việt Nam. 2019;482(Số đặc biệt):185-195.
6. Trapl M, Enderle P, Nowotny M, et al. Dysphagia bedside screening for acute-stroke patients: the Gugging Swallowing Screen. Stroke. 2007;38(11):2948-2952.
7. Nguyễn Đạt Anh, Mai Duy Tôn và Nguyễn Thế Dũng. Đánh giá trình trạng rối loạn nuối ở bệnh nhân tai biến mạch não cấp chưa đặt nội khí quản tại khoa cấp cứu bằng bẳng điểm GUSS. Tạp chí Y học Việt Nam. 2012;2:26-30.
8. Paik N-J, Han TR, Park JW, Lee EK, Park MS, Hwang I-K. Categorization of dysphagia diets with the line spread test11No commercial party having a direct financial interest in the results of the research supporting this article has or will confer a benefit on the author(s) or on any organization with which the author(s) is/are associated. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation. 2004;85(5):857-861.
9. Park TH, Redelmeier DA, Li S, Pongmoragot J, Saposnik G. Academic Year-end Changeover and Stroke Outcomes. Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases. 2015;24(2):500-506.