THE EFFECTIVENESS OF USING MICRONUTRIENTS FORTIFIED PURE NATURAL MILK FOR IMPROVING ZINC AND VITAMIN D DEFICIENCY AMONG PRESCHOOL AND PRIMARY SCHOOL CHILDREN

Nguyễn Song Tú, Nguyễn Thị Lâm, Trần Thúy Nga, Hoàng Nguyễn Phương Linh

Main Article Content

Abstract

In parallel with the stunting’s problem, micronutrient deficiency in school-age children is still remains high, posing a significant public health issue. A randomized controlled intervention study was conducted during the period of 2017-2018. 303 preschool and primary school children were given pure natural milk with essential micronutrients and minerals to evaluate the effectiveness for micronutrient deficiencies. After 6 months of intervention, there was a statistically significant improvement in mean 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] serum concentration in the intervention group compared to the control group (p<0.001); At the same time, the prevalance of vitamin D deficiency in the intervention group decreased (from 89.4% to 74.8%) statistically significant compared with the control group (p<0.01). The prevalance of zinc deficiency in the intervention group decreased (from 74.2% to 63.3%) statistically significant compared with the control group (increased from 74.2 to 83.9%) (p <0.001). Therefore, daily use of micronutrients fortified pure natural milk for at least 6 months helps improve micronutrient deficiency, especially in the area where the children at risk of malnutrition

Article Details

References

1. Krebs NF, Hambidge KM. Zinc deficiency in infants and children: a review of its complex and synergistic interactions. Paediatrics and International Child Health. 2014; 34: 279-288.
2. Hoàng Văn Phương, Trần Thúy Nga và CS. Hiệu quả sử dụng hạt nêm, dầu ăn bổ sung vi chất tới tình trạng vitamin A và kẽm ở trẻ 36-59 tháng tuổi suy dinh dưỡng và nguy cơ suy dinh dưỡng thấp còi. Tạp chí Y học Việt Nam, tập 472. 2018; 119-128.
3. WHO- UNICEF. Vitamin and mineral deficiencies technical situattion analysis. Global Allliance for Improve Nutrition. 2006.
4. Lê Danh Tuyên, Lê Bạch Mai. Nhu cầu Dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam. Nhà xuất bản Y học, 2016.
5. Mandlik R, Khadilkar A et al. Response of Serum 25(OH)D to Vitamin D and Calcium supplementation in School-Children from a Semi-Rural setting in India. J Steroid Biochem Mol Biol. 2017; (17): 30367-9.
6. Nguyễn Xuân Ninh và CS. Hiệu quả của bánh bích quy có bổ sung Ergostrerol giàu vitamin D2 đến tình trạng dinh dưỡng và một số chỉ tiêu hóa sinh trên học sinh tiểu học. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2014; 10(4): 132-140.
7. Phạm Văn Hoan, Nguyễn Thanh Hà. Sử dụng Sprinkles trong phòng chống thiếu vi chất dinh dưỡng trẻ em. Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm. 2010; Tập 6, số 2: 1-9.
8. Trần Thúy Nga. Hiệu quả bổ sung sữa “Vinamilk 100% sữa tươi – học đường”, sữa “Vinamilk ADM GOLD – học đường” có bổ sung vi chất đối với tình trạng dinh dưỡng và vi chất dinh dưỡng ở trẻ 7 – 10 tuổi sau 6 tháng can thiệp. Báo cáo nghiệm thu kết quả nghiên cứu đề tài cấp Viện Dinh dưỡng, 2017.