RESULTS OF NUTRITIONAL CONSULTATION IN TYPE 2 DIABETES PATIENTS WITH OVERWEIGHT-OBESITY AT NATIONAL HOSPITAL OF ENDOCRINOLOGY

Hồng Phương Bùi , Hướng Dương Phan , Trung Quân Đỗ , Thùy Linh Tạ , Hữu Thành Lê

Main Article Content

Abstract

Objective: Evaluate the results of individual nutritional counseling in a group of overweight-obese type 2 diabetic patients who have not achieved treatment goals with oral hypoglycemic drugs. Research method: Nutritional counseling intervention study on 84 overweight-obese type 2 diabetic patients with an average age 52.1±6.1 years old, female (54.8%). Overweight patients accounted for the majority in the study (60.7%), average fasting blood sugar was 7.6±0.4 mmol/L and average HbA1c was 7.6±0.4%. Research results: The rates of knowledge and practice before and after intervention were: 48.8% and 81.0% (p < 0.05) and 38.1% and 75% (p < 0.05); Dietary energy in 24 hours after intervention decreased compared to before intervention (1442±321 kcal compared to 1779±542 kcal, p < 0.05). Average fasting blood sugar and HbA1c both decreased after intervention compared to before intervention, respectively 7.0±1.7 mmol/L vs 8.7±2.8 mmol/L (p < 0.05) and 6.9±0.5% vs. 7.6±0.4%, (p < 0.05). The average BMI, waist measurement, and waist-hip index before and after intervention did not change significantly. Conclusion: Nutritional counseling was a highly effective nutritional intervention to change knowledge, and practice and improve blood sugar in overweight-obese type 2 diabetic patients.

Article Details

References

1. International Diabetes Federation (2019), The IDF Diabetes Atlas Vol. 9th.
2. Franz MJ, Boucher JL, Rutten-Ramos S, et al (2015). Lifestyle weight-loss intervention outcomes in overweight and obese adults with type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. J Acad Nutr Diet;115(9):1447-63.
3. Nguyễn Thị Hoài (2019). Thực hành tự chăm sóc của người bệnh đái tháo đường type 2 khó kiểm soát điều trị ngoại trú tại Bệnh viện Trung ương Thái Nguyên năm 2019. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Đại học Thái Nguyên, 225(01), tr. 79 86.
4. Nguyễn Trọng Nhân (2019), Thay đổi Thực hành và thực hành về chế độ ăn uống của NB ĐTĐ type 2 ngoại trú tại Bệnh viện Nội tiết tỉnh Bắc Giang năm 2019 sau giáo dục sức khỏe, Luận văn Thạc sỹ Điều dưỡng, Trường Đại học Điều dưỡng Nam Định.
5. Bùi Khánh Thuận (2009). Thực hành, thái độ, hành vi về chế độ ăn và luyện tập ở người bệnh đái tháo đường type 2 tại Bệnh viên Nhân Dân 115. Luận văn thạc sỹ Điều dưỡng, Trường Đại học Y dược thành phố Hồ Chí Minh.
6. Gilcharan Singh HK, Chee WSS, Hamdy O, et al. Eating self-efficacy changes in individuals with type 2 diabetes following a structured lifestyle intervention based on the transcultural Diabetes Nutrition Algorithm (tDNA): A secondary analysis of a randomized controlled trial. PLoS One. 2020; 15(11):e0242487.
7. Mottalib A, Salsberg V, Mohd-Yusof BN, et al. Effects of nutrition therapy on HbA1c and cardiovascular disease risk factors in overweight and obese patients with type 2 diabetes. Nutr J. 2018;17:42.