NUTRITIONAL STATUS AND EATING HABITS OF NOSE AND THROAT CANCER PATIENTS TREATING CHEMISTRY - RADIOTHERAPY AT NATIONAL OTORHINORARYNOLOGY HOSPITAL OF VIETNAM IN 2023

Thị Hồng Chiên Phạm , Thành Linh Phạm , Thành Linh Phạm , Thị Vân Anh Hoàng

Main Article Content

Abstract

Objective: Evaluation of nutritional status and eating habits of nasopharyngeal cancer patients undergoing chemotherapy and radiotherapy at national otorhinorarynology hospital of vietnam in 2023. Subjects and research methods: Cross-sectional descriptive study of 30 patients with nasopharyngeal cancer treated with chemotherapy and radiotherapy. Results: 60% of patients are classified as malnourished according to BMI classification. 86.7% of patients were at risk of malnutrition according to PG-SGA (70% PG-SGA C and 16.7% PG-SGA B). The rate of malnutrition according to PG-SGA in patients who had chemotherapy and radiotherapy for more than 30 days was higher than the group for 30 days (p<0.05). Most patients have the habit of smoking, drinking alcohol, eating less white meat, eating red meat, processed meat, fatty/oily foods, eating salty foods, and rarely consuming green vegetables and fruits. Conclusion: High rate of malnutrition patients, malnutrition risk according to BMI and PG-SGA. The time of most recent chemotherapy has an impact on TTDD according to PG-SGA. Most patients have many eating habits that are harmful to the disease.

Article Details

References

1. Bộ môn dinh dưỡng và an toàn thực phẩm - Đại học Y Hà Nội (2019), Dinh Dưỡng Trong Dự Phòng và Điều Trị Ung Thư, Nhà xuất bản y học, Hà Nội.
2. Gondhowiardjo S. A., Adham M., Kodrat H. et al (2019), "Current Immune-Related Molecular Approach in Combating Nasopharyngeal Cancer", World J Oncol. 10(4-5), 157-161.
3. Bourhis J, Etessami A and Lusinchi A (2005), "New trends in radiotherapy for head and neck cancer", Annals of oncology. 16, ii255-ii257.
4. Bourdel M.I., Blanc B.C, Doussau A. et al (2014), "Nutritional advice in older patients at risk of malnutrition during treatment for chemotherapy: a two-year randomized controlled trial", PloS one. 9(9), e108687.
5. Nguyễn Thị Lĩnh và Đinh Thị Thu Huyền (2023), "Thực trạng dinh dưỡng ở người bệnh ung thư điều trị tại Trung tâm Ung bướu Bệnh viện Đa khoa tỉnh Nam Định", Tạp chí khoa học điều dưỡng. 6 (4), 61-67.
6. Phạm Thị Tuyết Chinh, Nguyễn Thùy Linh, Tạ Thanh Nga và cộng sự (2019), "Tình trạng dinh dưỡng và chất lượng cuộc sống của người bệnh ung thư đường tiêu hoá sau 2 tháng điều trị hoá chất tại bệnh viện Đại học Y Hà Nội", Tạp chí nghiên cứu y học. 120 (4), 1-8.
7. Nguyễn Thùy Linh (2021), Hiệu quả can thiệp dinh dưỡng cho bệnh nhân ung thư điều trị hóa chất tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội, Luận án tiến sĩ y học, Đại học y Hà Nội, Hà Nội.
8. Silva FR, Oliveira MG, Souza, AS et al (2015), "Factors associated with malnutrition in hospitalized cancer patients: a croos-sectional study", Nutrition journal. 14(1), 1-8.
9. Kim Seong Rae, Kim Kyuwoong, Lee Sang Ah et al (2019), "Effect of red, processed, and white meat consumption on the risk of gastric cancer: an overall and dose–response meta-analysis", Nutrients. 11(4), 826.
10. Shah S. K., Sunuwar D. R. (2020), "Dietary Risk Factors Associated with Development of Gastric Cancer in Nepal: A Hospital-Based Case-Control Study". 2020, 5202946.