USING THE NUTRITIONAL SCALE OF HOCHIMINH NUTRITIONAL CENTER FOR ASSESSING PREGNANT WOMEN WHO GIVING BIRTH AT A GENERAL HOSPITAL IN THE SOUTH OF BINH THUAN

Đỗ Đình Trung1, Lê Văn Huỳnh1, Tô Mai Xuân Hồng2,
1 Southern Binh Thuan Regional General Hospital
2 University of Medicine and Pharmacy at Ho Chi Minh City

Main Article Content

Abstract

Background: An appropriate and healthy diet during pregnancy plays an important role to help fetus become growth and wellbeing. The study is aimed to determine the prevalence of poor nutrition by using the nutritional scale of Ho Chi Minh Nutritional Center. Methods: The cross-sectional descriptive study is carried out  from November 1st 2020 to May 31st 2021. We applied the nutritional scale of Ho Chi Minh Nutritional Center to assess the nutrition status in 330 pregnant women before giving birth at the general hospital in the South of Binh Thuan. Pregnant women who are considered as risk of nutrition disorders at the cutoff at 2.0 according to Ho Chi Minh Nutritional Center. All pregnant women at risk are closely followed at delivery room and post-partum to evaluate further adverse maternal and neonatal outcomes. Results: The prevalence of pregnant women at risk for nutritional disorders is 17.0% (95% CI 13.3-21.8). Maternal outcomes are 2.1% (95%CI:0.6–3.9) including preeclampsia/eclampsia (1.5%), post-partum haemorrhage (0.6%), placental abruption preterm birth (0.6%), postpartum infection (0.3%). Neonatal outcomes are found in 2.4% (CI 95%: 0.9 – 4.2) including perinatal intervention (0.6%), emergency of pediatric transfer (2.1%), severe neonatal jaundice (0.9%), referral for treatment (0.9%). Pregnant women from ethnic minorities have 4.8 times higher risk for nutritional disorders pregnancy (OR=4.8; 95% CI: 1.01-22.5) than the ones who are in majority ethnics. Women with low body mass index (BMI <18.5) before getting pregnant are identifed  64.1 times higher risk for nutritional disorders than the ones with healthy body (OR=64.1; 95% CI: 11.2-368.3). There is a significant relation between the nutrition disorders during pregnancy and adverse outcomes at delivery and post-partum (p<0.05). Conclusion: The nutritional scale of Ho Chi Minh Nutritional Center at the cutoff of 2.0 to screen pregnant women, who are at risk for nutritional disorders during pregnancy, and to predict the neonatal and maternal outcomes.

Article Details

References

1. Bộ Y tế (2017), Hướng dẫn quốc gia về dinh dưỡng cho Phụ nữ có thai và bà mẹ cho con bú - Ban hành kèm theo Quyết định số 776/QĐ-BYT ngày 08 tháng 3 năm 2017 của Bộ trưởng Bộ Y tế, Vụ Sức khỏe Bà mẹ - Trẻ em Hà Nội.
2. Lanzone A Triunfo S (2015), "Impact of maternal under nutrition on obstetric outcomes", J Endocrinol Invest. 38(1), pp 31 - 8.
3. Lê Thị Thanh Hoa, Lê Thị Hương Nguyễn Thị Thanh Tâm (2014), "Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của phụ nữ mang thai huyện Duy Tiên, tỉnh Hà Nam năm 2014", Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences.
4. Bộ Y tế (2015), Hướng dẫn chẩn đoán và điều trị các bệnh sản phụ khoa - Ban hành kèm theo Quyết định số 315/QĐ-BYT ngày 29/01/2015, Hà Nội, Cục Quản lý Khám chữa bệnh.
5. Trung tâm dinh dưỡng TPHCM (2019), Mẫu 02 - TTDD Phiếu dánh giá tình trạng dinh dưỡng do Trung tâm Dinh dưỡng TPHCM xây dựng dưới sự hỗ trợ của UNICEF tại Việt Nam, TPHCM, Trung tâm Dinh dưỡng TPHCM.
6. Văn Quang Tân và Lê Thị Hợp (2012), "Thực trạng dinh dưỡng của bà mẹ và chiều dài cân nặng của trẻ sơ sinh tại tỉnh Bình Dương năm 2012", Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences.
7. C. Negash (2015),"Association between Maternal and Child Nutritional Status in Hula, Rural Southern Ethiopia: A Cross Sectional Study", PLoS One. 10(11), e0142301.
8. K. G. Mishra, V. Bhatia R. Nayak (2020), "Maternal Nutrition and Inadequate Gestational Weight Gain in Relation to Birth Weight: Results from a Prospective Cohort Study in India", Clin Nutr Res. 9(3), 213-222.